Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smrtící nehoda autobusu v Německu se čtyřmi oběťmi: Český řidič se před havárii hádal a bloudil!

Autor: ČTK, btk - 
29. března 2024
11:14

Čtyři mrtví, deset vážně a 29 lehce zraněných lidí si vyžádala středeční nehoda autobusu na dálnici v Německu nedaleko Lipska. Dva řidiči havarovaného autobusu byli podle mluvčího saské policie Chrise Graupnera české a slovenské národnosti a nehodu přežili. Z nově dostupných informací český řidič krátce po odjezdu bloudil. Svědek také upozornil na hlasitou rozpravu mezi kolegy!

Autobusem společnosti FlixBus na lince z Berlína do švýcarského Curychu cestovalo 54 lidí včetně 62letého českého řidiče a jeho 53letého slovenského kolegy. „Řidičem byl Čech, Slovák byl náhradní řidič,“ řekl Graupner. Uvedl, že o stavu řidičů nemůže nic bližšího sdělit.

Graupner rovněž řekl, že žádné další české a slovenské občany policie neeviduje. „Seznam ale ještě není zcela kompletní, v tuto chvíli ale žádné Slováky a Čechy ve výčtu nemáme,“ dodal mluvčí.

Z dosavadních informací ze serveru Sächsische.de bylo v autobuse celkem 54 cestujících. Většina lidí utrpělo jen lehká zranění. Šest cestujících si ovšem vyžádalo okamžitou operaci. Z obětí se dosud podařilo identifikovat tři ze čtyř osob, 47letou Polku, 20letou Indonésanku žijící v Berlíně a 19letého mladíka z Bavorska.

Řidiči hrozí až pět let odnětí svobody

Nehoda se stala nedaleko Lipska na dálnici A9, která spojuje Berlín s Mnichovem. Autobus havaroval nedaleko křížení A9 s dálnicí A14 z Magdeburku do Drážďan. Podle policie autobus náhle sjel z dálnice do příkopu, kde se následně převrátil. Na místě zasahovalo přes sto záchranných jednotek, včetně čtyř vrtulníků.

Zraněným krátce po nehodě pomohli také záchranáři, kteří náhodou místem projížděli v jiném autobusu. V tomto druhém vozidle zdravotníci poskytli pomoc i dalším dvěma lidem, kteří podle policie utrpěli šok.

Německá policie v tuto chvíli vyšetřuje okolnosti nehody. Dvaašedesátiletého českého řidiče policisté vyšetřují pro přečin usmrcení z nedbalosti a ublížení na zdraví. V případě viny hrozí řidiči až pět let za mřížemi.

Svědci: řidič bloudil, s kolegou se hádali?!

Podle autobusové společnosti Flixbus prý řidič dodržel všechny povinnosti spojené s odpočinkem. Jeden ze svědků pro list Leipziger Volkszeitung uvedl, že v autobuse seděl společně se svými třemi dětmi. Jen krátce po odjezdu řidič údajně zabloudil a dokonce prudce dupl na brzdu. Se slovenským kolegou měl řidič několikrát hlasitě diskutovat. O čem přesně není známo.

Drž hubu ( 30. března 2024 11:26 )

To je pěkná pohádka a nesmysl. Nevím, kde jsi na to přišel. Probuď se ☝️

Drž hubu ( 30. března 2024 11:25 )

Mohl to být Ukrajinec s českým občanstvím ☝️

Drž hubu ( 30. března 2024 11:24 )

Slováci byli vždycky problémoví lidi ☝️🙄

Uživatel_5710535 ( 29. března 2024 18:11 )

Jiné dopravní prostředky nebourají?

Uživatel_5814589 ( 29. března 2024 16:20 )

bratra Slováci nepřestává škodit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání