Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zkáza mostu v přístavu Baltimore minutu po minutě: Loď měla za sebou už jinou nehodu

Autor: mav - 
27. března 2024
05:00

Obří kontejnerová loď Dali zničila most v americkém Baltimoru. Není to první nehoda v její krátké kariéře; byla asi rok ve službě, když v Antverpách poničila přístav a udělala si do trupu díru. A jak se úterní incident odehrál? Blesk Zprávy přinášejí přehlednou časovou osu.

Třísetmetrový gigant Dali - pojmenovaný po surrealistickém malíři Salvadoru Dalím - brázdí světové oceány devět let, do služby vstoupil v březnu 2015. Už v červenci dalšího roku měl jednu vážnou nehodu. V terminálu v belgických Antverpách to při vyplouvání nevytočil a pořádně škrábl o kamennou zeď. Udělal si velkou díru do trupu, takže nemohl pokračovat v plavbě, i přístavní infrastrukturu načas vyřadil. Počasí bylo tehdy příznivé, report incidentu přiřkl vinu kapitánovi a místnímu lodivodovi, který mu měl v domácích vodách radit.

V péči místních lodivodů (pilotů) byla loď Dali i nyní v Baltimoru, přesto narazila do mostního pilíře a způsobila neštěstí. Pilíře moderních mostů bývají chráněné právě proti takovýmto případům - není však zřejmé, zda měla konstrukce ze 70. let šanci odolat kolosům, jaké se plaví v dnešní době. Dali má kapacitu deset tisíc kontejnerů.

Ale možná se neovladatelné plavidlo trefilo špatným směrem. „Vypadá to, že loď zasáhla to jediné místo, které musela zasáhnout, aby to celé strhla. Pravděpodobně zasáhla nejslabší část mostu,“ komentoval pro CNN John Zimmerman, železář, který na stavbě mostu před půlstoletím pracoval. Víc řeknou až šetření expertů.

Časová osa

  • 0:28 Dali zvedá kotvy, opouští přístav
  • 1:24-1:27 Video ukazuje, kterak zhasínají a zase se rozsvěcejí světla
  • 1:26 Loď stáčí kurz na mostní pilíř. Policie po signálu „mayday“ zastavuje dopravu
  • 1:27 Srážka s mostem, který se okamžitě hroutí. Pobřežní stráž vyráží do akce
  • 1:40 Dispečink integrovaného záchranného systému přijímá žádosti o záchranu z řeky Patapsco, zprávy o několika lidech ve vodě
  • 1:50 První jednotka hasičů je na místě
  • 6:59 Svítání. Až za světla mohou do řeky potápěči 

(místního času; v Česku bylo o pět hodin víc)

Duchapřítomnost posádek

Neštěstí to mohlo být daleko horší, nebýt duchapřítomnosti posádek - jak plavidla, tak policistů. Námořníci viděli, že ztrácejí kontrolu, a tak spustili kotvu ve snaze loď aspoň zpomalit. A také vyslali signál mayday (SOS), načež do akce bleskově zasáhla policie.

„Potřebuju, aby jeden z vás na jižní straně a jeden z vás na severní straně zastavili veškerou dopravu na Key Bridge. Blíží se tam loď, která právě ztratila řízení, takže dokud to nedostaneme pod kontrolu, musíme zastavit veškerou dopravu,“ je slyšet ze zveřejněné nahrávky vysílačky. Devadesát sekund poté už došlo k incidentu - což pro policisty bylo dost času, aby dopravu zastavili, na mostě zůstalo minimum aut a lidí.

Video  Tragédie v americkém Baltimoru: Zhroucení mostu Key Bridge  - Sociální síť X
Video se připravuje ...

lucie13 ( 27. března 2024 09:17 )

sidneyfoster ( 27. března 2024 08:06 )

Asi není úroveň kapitánských zkoušek v zemi odkud kapitán pocházel na dostačující úrovni. Nebo je výsledkem korupce.

Zobrazit celou diskusi