Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tragický pád mostu ve Vilémově: Po letech soudních tahanic opět padaly podmínky

Autor: rv, ČTK - 
19. března 2024
12:58

Podmíněné tresty pro čtyři obžalované kvůli tragickému pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku opět uložil odvolací soud v Pardubicích. Michal Hejkal, Milan Macura, Juraj Nosko a František Lízal byli za obecné ohrožení z nedbalosti odsouzeni na 1,5 roku s dvouletou podmínkou. Předchozí verdikt ve stejné výši zrušil Nejvyšší soud.

Obžalovaní na stavbě působili na různých postech, jako dozor či stavbyvedoucí. Podle předsedy senátu Aleše Holíka podcenili riziko vyplývající z odtěžení zeminy u paty mostu, jejich postup byl v rozporu s projektovou dokumentací. Mostní klenba měla být podepřena a odtěžování bylo možné, ale v menší míře.

Pardubický soud tak po doplnění popisu pádu mostu a zranění a usmrcení lidí zrušený rozsudek nahradil novým. „V popisu skutku se doplnilo, že pochybení stavbyvedoucích a technického dozoru vedlo k pádu mostu, usmrcení čtyř a zranění dalších dvou dělníků a ohrožení dalšího člověka. To vše byl následek, který způsobili, a proto bylo znovu rozhodnuto o jejich vině a uložení trestu,“ řekl předseda senátu Aleš Holík.

Zranění i mrtví

Most se zřítil 4. září 2014. Téměř 90 let starý klenutý most přes říčku Hostačovku ve Vilémově tehdy podstupoval rekonstrukci. Pod klenbou pracovala skupina dělníků. Dva zraněné se podařilo vyprostit, čtyři na místě zemřeli.

Před Okresním soudem v Havlíčkově Brodě původně čelilo obžalobě deset lidí. Ve složitě se vyvíjejícím procesu byli jako první pravomocně odsouzeni stavbyvedoucí Josef Spour a Roman Bednařík. Za obecné ohrožení z nedbalosti dostali dva roky vězení s podmíněným odkladem na tři roky a také zákazy činnosti.

S podmínkou i bez viny

Později si vyslechli trest 1,5 roku s dvouletou podmínkou i  Hejkal, Macura, Nosko a Lízal. První jmenovaný podal, jako jediný, úspěšné dovolání, na jehož základě Nejvyšší soud rozhodl také ve prospěch Macury, Noska a Lízala.

Trestní stíhání dvou koordinátorů bezpečnosti práce a úřednice krajského úřadu již dříve odvolací soud zrušil. Stejně se stalo i v případu muže, u nějž se podle soudu nedalo dovodit, že by měl v popisu práce sledovat postup prací na mostě a pod ním.

VIDEO: Pád mostu ve Vilémově v roce 2014.

Video  Pád mostu ve Vilémově v roce 2014.  - Blesk - Jiří Čada
Video se připravuje ...

zelvik22 ( 19. března 2024 20:30 )

Nejhorší na všem je že se to vleče tak dlouho. To je naše soudnictví... Největší trest pro všechny je, že 10 let kvůli tomu nespí, co zase přijde...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání