Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sněmovna: Největší bezpečnostní hrozbou je ruský režim, jenž je podle ní teroristický

Aktualizováno -
20. března 2024
22:14
Autor: ČTK - 
20. března 2024
10:30

Sněmovna označila za největší bezpečnostní hrozbu nynější ruský režim, jenž je podle ní teroristický. Českým zájmem je nezávislá Ukrajina, uvedla. Schůzi Sněmovny k bezpečnostním hrozbám svolanou z podnětu koalice označil předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš za „antibabišovskou“, míří podle něho proti ANO. V úvodu dnešního pokračování poslaneckého jednání zpochybnil důvody schůze. Za největší nebezpečí pokládá Babiš „militaristickou zradikalizovanou“ vládu Petra Fialy (ODS), která podle lídra ANO „neustále mluví o válce“.

„Normální člověk nechápe, proč byla svolaná tahle schůze. Je to antibabišovská schůze, schůze proti hnutí ANO,“ řekl bývalý premiér Babiš k poloprázdné Sněmovně, zejména v řadách koalice. Kabinet se podle něho snaží zamaskovat to, že za 2,5 roku nemá žádné výsledky kromě „rekordní drahoty a chudoby“, neplní své sliby, nemá koncepci a chlubí se jen prací jeho bývalé vlády. Fialova vláda se zaměřila podle Babiše jen na podporu Ukrajiny. „Jediné, co je váš program a co tuto nesourodou vládu spojuje, je ‚antibabiš‘,“ prohlásil.

Předseda ANO přečetl před poslanci mail, který omylem poslal na jinou adresu a ve kterém označil ministra Lipavského za „zm*da“. „Nerozumíte psanému textu,“ řekl. Následně se pustil do kritiky vlády. 

Úvodní sněmovní debatu ovládli v úterý koaliční řečníci, z nichž někteří opět označili lídra ANO za bezpečnostní riziko. Babiš se proti tomu dnes ohradil. ANO podle něho nikdy nezpochybnilo české členství v Evropské unii a v NATO, vstup do těchto organizací má za nejlepší rozhodnutí. Fialovu vládu obvinil z toho, že chce v lidech vyvolat strach. „Nikdy jsme nezpochybnili a ani nezpochybníme naši hodnotovou orientaci. Pro členství v EU a NATO neexistuje alternativa. Dobře víme, kdo jsou naši spojenci. Kdyby došlo na válečný konflikt, tak samozřejmě budeme postupovat podle článku 5, kdybychom o tom rozhodovali. Ale logicky se ptám, zda kvůli nečlenskému státu NATO chceme jadernou konfrontaci.“

Bezprostředním impulzem pro svolání schůze byl Babišův e-mail, v němž žádal od svých spolupracovníků informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), a to včetně toho, zda má děti. E-mail se poté dostal na veřejnost. Lipavský předtím uvedl, že Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. „Zadávání politických rešerší je úplně běžné, vy všichni to děláte taky, podotkl k tomu Babiš.

Kdo je bezpečnostním rizikem?

 Bezpečnostním rizikem pro Českou republiku není opoziční hnutí ANO, uvedla dnes předsedkyně jeho poslanců Alena Schillerová, ale propojení ODS a jejího předsedy a premiéra Petra Fialy (ODS) s Podnikatelskou družstevní záložnou (PDZ). Pokud Sněmovna podobně jako počátkem února nevyzve premiéra k vysvětlení, poslanci ANO k tomu zváží iniciování její další mimořádné schůze, oznámila Schillerová.

Za komické a zoufalé označila Schillerová úterní projevy vládních představitelů, podle nichž bezpečnostní riziko představuje názorové lavírování ANO a jeho předsedy Andreje Babiše mimo jiné ohledně podpory Ukrajiny čelící ruské agresi. „Obsah projevů přinesl jasný důkaz, že hnutí ANO nikdy nebylo a není žádným bezpečnostním rizikem,“ prohlásila Schillerová. ANO podle ní nikomu svou prozápadní křesťanskou orientaci dokazovat nemusí.

Olej do ohně pořádně přilil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). „Když jsem četl, jak se za svého předsedu nebo majitele, já vlastně nevím, jak to máte, bijete, vymlouváte se za něj a svádíte jeho praktiky na ostatní, vzpomněl jsem si na jednu pohádku. Pamatujete si na Gepetta? V tuto chvíli nepřítomný literární analfabet pravděpodobně ne, ale Gepetto byl takový truhlář, který vyrobil Pinocchia a další loutky. A ano, právě pan Andrej Babiš je takový Gepetto. Truhlář, který vyrábí loutky, jejichž jediným smyslem existence je lhaní. Jinak si opravdu nedovedu představit jiný důvod, proč by dospělý svéprávný člověk bránil do roztrhání těla morální kvality někoho, jako je právě pan poslanec Andrej Babiš,“ řekl směrem k hnutí ANO a jeho předsedovi Síkela.

Lipavský ostře: Babiš je bezpečnostním ohrožením Česka. Zmínil „šílenosti“ za jeho vlády

Ministr si navíc přisadil, když se poslanců ptal, jestli ví, co je to impromat. Podle Síkely jde o strategii vytvořenou ruskou tajnou službou a založenou na sbírání poškozujících informací na konkurenty, ale i spojence. „V českém prostředí se tato taktika využívala v podání StB. Dnes bychom tomu řekli třeba estébácký marketing a právě v tom je pan poslanec Andrej Babiš výborný. Nepřekvapivě v tom vyniká,“ pálil dál Síkela. A vyvolal tím vlnu reakcí.

„Vy jste pro opozici dar boží. Pro lidi a firmy jste dar pekelný. Čím déle budete mluvit, tím pro nás lépe,“ reagoval na Síkelův kritický proslov první místopředseda ANO Karel Havlíček.

Hádky mezi poslanci

I další hodiny se pak nesly ve znamení přestřelek mezi poslanci z obou táborů. Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) ve svém vystoupení vyjmenoval důvody, kvůli kterým považuje Babiše za bezpečnostní riziko. Jde zejména o jeho postoj k pomoci Ukrajině.

„Andrej Babiš vládu a prezidenta doslova označil za válečné propagandisty, protože se stavíme proti Putinovi, řekl, že nemáme pokračovat v dodávkách zbraní napadené zemi, že nechce Ukrajinu nikdy v EU, že naši vojáci zatahují Česko do války, že je špatně, že vláda financuje obranu naší země a dává prostředky na pomoc Ukrajině,“ vypočítal Bartoš.

Video s kohoutem

Ten zmínil i video expremiéra s kohoutem Silverem. „Andrej Babiš tvrdil, že ten kohout žere pouze české obilí, neboť ukrajinské je kontaminované. Ty narativy skutečně obrací i mínění občanů České republiky vůči uprchlíkům z Ukrajiny. Já jsem tady zmínil tyto konkrétní věci,“ pokračoval Bartoš s tím, že podobně mluvil i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„A z toho si sekundárně (Lipavský - pozn. red.) vysloužil nejen to označení, ten e-mail, ale i to požadování informací, včetně toho: vytvořte mi příběh, jak Jan Lipavský nechal naše lidi v Izraeli. Vždyť tam pro ně letěl letadlem, ze služební cesty se tam stavoval. Když tady pan Babiš plamenně hovořil o pultíku, tak Jan Lipavský měl naložené letadlo lidí, kteří se vraceli z Izraele,“ uzavřel svoje vystoupení Bartoš.

Tím vyprovokoval k reakci Babiše, který svoji reakci začal tím, že Bartoš lhal. „Já jsem žádný příběh nechtěl. Váš ministr, který se stal ministrem díky Nejedlému a Blažkovi na základě slibu premiéra Fialy Zemanovi, který nesplnil. Který nikdy neměl být ministrem, protože zkrátka na to nemá,“ rozčiloval se Babiš.

„Tak se zeptejte na ministerstvu zahraničních věcí, jak probíhala jeho cesta do Dauhá. Jak dlouho tam byl, proč nejednal s těmi ministry Ománu? S nikým neměl setkání, jen přiběhl, dal si hromadnou fotku a potom zjistil, že v Izraeli je problém. Od neděle mi psali lidi… Kdyby nebylo, paní ministryně Černochové, tak ty lidi nedostali žádnou pomoc, ona jediná byla schopna to zorganizovat, protože váš ministr je totálně neschopný a premiér taky nic neřešil. Takže to je příběh Izraele,“ útočil Babiš.

Ten také vyjmenoval, jak on a hnutí ANO pomáhalo Ukrajincům. „Naše hnutí bylo jediné, co dalo 10 milionů. My jsme poslali humanitární pomoc do Velkých Kapušan. Já jsem byl jako jediný český politik na ukrajinsko-slovenské hranici. Já jsem dal z vlastních peněz 60 tisíc euro… Co jste vy udělali pro ty Ukrajince? Kolik berete? 300 litrů? Kolik jste dal z vlastního? Tak to řekněte, proč zase lžete? Proč mě zase provokujete,“ cílil expremiér na Bartoše.

A kohout vám vadí. Tak toho kohouta už vidělo 2 miliony lidí. Se ho zeptejte, mohu ho sem přinést. Kohout vlastenec, žere české obilí. To je proruské?“ tázal se řečnicky Babiš.

Jednali 19 hodin

Poslanci se k hlasování dostali nakonec okolo 22. hodiny po zhruba 19hodinovém maratonu. A hlasy vládní koalice dolní komora schválila usnesení, které říká, že největší bezpečnostní hrozbou pro Česko je současný ruský režim Vladimira Putina, jenž je podle Sněmovny teroristický. Českým zájmem je pak svobodná a demokratická Ukrajina. Komora také podpořila pokračování pomoci Kyjevu včetně dodávek vojenského materiálu.

Koaliční návrh usnesení nakonec prošel hlasy 84 poslanců, ke schválení jich bylo potřeba nejméně 72 poslaneckých hlasů. Opoziční poslanci za hnutí ANO a SPD návrh nepodpořili a přišli s vlastními protinávrhy usnesení. Ty ale Sněmovnou neprošly.

Video  Fiala o uniklém e-mailu: Babiš přemýšlel jen jako predátor.  - Poslanecká sněmovna
Video se připravuje ...

ELLA Průšová ( 27. března 2024 20:53 )

RASPUTIN; kdyby jen tajtrdlíci, gauneři, zloději, lháři, podvodníci a prašivci! Kolaboranti odporný! 👎 😨

RASPUTIN ( 21. března 2024 15:35 )

Vládní tajtrlíci v akci (se slevou) 😁

9876543 ( 21. března 2024 14:16 )

No vidíš bavíme se s tebou. 👎

6vox6 ( 21. března 2024 12:29 )

No ale vypadá to, podle toho co tvrdí, že mu dělá tajemníka, když přesně ví, proč se Babiš ptal na Lipanovy děti. Proto se ptám jeho. On ví přece všechno.

karmazdarma ( 21. března 2024 11:58 )

Největší bezpečnostní hrozba pro nás je Fialova neschopná vláda,PEPA a pár pomatenců na diskuzi co mají v hlavě totálně fialově vymeteno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa