Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bývalý velvyslanec a Pavlův poradce Kolář: Proč je nutné „ruského medvěda“ zastavit

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
19. března 2024
05:00

Podle bývalého českého velvyslance v Rusku a poradce Petra Pavla má Putinovo znovuzvolení na směřování zahraniční ruské politiky velký vliv: „Putin je ten, kdo rozhoduje, zda Rusko povede dál válku a jak vlastně bude vypadat jeho zahraniční politika." Ministr zahraničí je podle Kolářových slov jen Putinův užitečný idiot. Vysvětlil také, proč současné geopolitické dění připomíná situace před vznikem světových válek a proč musíme být připraveni „vytasit drápy".

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov je podle Koláře jen Putinův nástroj. „To je takový, řekněme, užitečný Putinův idiot, který svého času byl respektovaným a celkem uznávaným diplomatem, ministrem zahraničí. Zažil jsem ho mnohokrát v různých situacích, je to člověk mnoha tváří, ale teď je to vlastně takový Putinův stín a stejně ho vlastně nikdo moc nebere vážně. Tedy kromě, zdá se, slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára a některých dalších," dodal Kolář.

„Ono to teď prostě nevypadá, že by v Rusku byl nějaký vnitřní tlak a nějaké pnutí, protože skutečně většina Rusů svého Putina miluje, anebo alespoň se ho bojí, takže si ho váží," konstatoval Kolář. Nicméně zdůraznil, že tato situace nemusí být statická a s časem se může měnit. Věřím, že válečná ekonomika, která teď jako v Rusku funguje, se vyčerpá," zmínil s tím, že ke změně může dojít časem i ve společnosti, ač přiznal, že ruská opozice je zatím rozdrobená a protesty proti vůdci a válce vyjadřují jen velmi malou část veřejného mínění.

Kolář také zdůraznil potřebu jednoty a připravenosti západních zemí, zejména v reakci na agresivní postoj Ruska. „Musíme vydržet, je to o tom, kdo vydrží déle, jestli vydržíme my a jestli budeme ochotni část toho svého blahobytu, ve kterém si žijeme, obětovat pro naši budoucnost a více investovat do podpory Ukrajiny a vyvineme i větší diplomatické úsilí," prohlásil Kolář.

Svaly, zuby, drápy a vzkaz Pekingu

„Svět se strašně zmenšil, problémy, které dnes máme a které řešíme, jsou propojené navzájem a trochu to připomíná situaci předtím, než vznikly světové války,“ popsal Kolář a s tím, že z historie známe situace, kdy se tyto lokální konflikty propojily v jeden velký. „Buďme opatrní a dávejme si pozor na to, jestli u našich protivníků vyvoláme pocit, že jsme nedostatečně připraveni a jsme slabí na to, aby si mohli dovolit zaútočit. Proto se má připomínat to staré latinské rčení: Chceš-li mír, připravuj se na válku,“ uvedl slavný výrok římského spisovatele Flavia Vegetia Renata.

„Musíme být opravdu připraveni na všechny možné alternativy, jedině tak tomu můžeme předejít, pokud bychom se chtěli uchlácholit a schovat hlavu do písku, tak ta pštrosí politika k ničemu nepovede. Musíme dát najevo všem, kteří nemají rádi ten náš globální západ, liberálně demokratické uspořádání, jakkoliv nám ho svým způsobem závidí,  že máme svoje svaly a zuby, drápy a sílu toho ruského medvěda zastavit. A tím, že ho zastavíme, vyšleme vzkaz jiným, kteří by mohli mít podobné tendence, to znamená třeba právě i Pekingu,“ vysvětlil Petr Kolář.

Uživatel_5650027 ( 20. března 2024 12:00 )

Nový Nick, Hoff.???

Mar Melka ( 20. března 2024 10:46 )

A proč je psychopat? Uznávaný velvyslanec v Rusku, v Americe, několik jazyků, střízlivý pohled na realitu, chytrý, upřímný. Že by jen jedovatá slina zamindrákovaného trola od klávesnice, e.lesanovo?

Mar Melka ( 20. března 2024 10:42 )

Výborný Kolář, výborná moderátorka, výborný rozhovor!

Uživatel_5811138 ( 20. března 2024 07:31 )

Ať si vezme špuntovku a ukáže se

roxin ( 20. března 2024 07:21 )

NECHCI VÁLKU ALE KLID A MÍR, KDYŽ VÁLKU TAK RADĚJI TU KNOFLÍKOVOU A JE TO!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa