Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prezidentův poradce Kolář o volbách v Rusku: Putin je car, kterého mají Rusové rádi

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. března 2024
13:32
Autor: Pavlína Horáková, hol - 
18. března 2024
12:30

Vladimir Putin se již popáté stal prezidentem. V Rusku v neděli skončilo třídenní prezidentské hlasování a podle všeobecných očekávání zvítězil současný vládce Kremlu, kterého volilo přes 87 procent hlasů. Proč, a jsou vůbec, výsledky těchto voleb důležité? A pro koho? Jaký vliv bude mít znovuzvolení Putina na válku na Ukrajině? A jak ruského vůdce změnilo čtvrt století u moci? Nejen o tom v dnešním Epicentru Pavlíny Horákové mluvil neformální poradce v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky prezidenta Petra Pavla a bývalý velvyslance ve Švédsku, Irsku, USA a Rusku Petr Kolář.

Kdyby ty volby nebyly, vůbec nic by se nestalo, uvedl Kolář hned v úvodu rozhovoru pro Epicentrum. Podle něj šlo jen o administrativní utvrzení prezidenta Putina, který si ještě před časem nechal prodloužit mandát ze čtyř původních let na šest.   

„On teď má jakýsi mandát od velkého procenta voličů, 87 % Rusů. S tím on může operovat a samozřejmě my musíme reflektovat a brát v úvahu, že ho tady prostě, pokud se nestane tedy něco, čemu se říká černá labuť nebo takový ten neočekávaný game changer, tak tady bude příštích šest let a my s ním musíme nějak umět existovat, pracovat, musíme se s tím umět vypořádat,“ uvedl neformální poradce prezidenta Pavla.

Kombinace obdivu a strachu

To, že prezidenta Putina volilo přes 70 % Rusů, vypovídá podle Koláře o jediném. Pro Rusy je ikonou, která jim vrátila pocit důstojnosti a respektu. Vědí, že svět se ho bojí a to jim imponuje.

„Rusové moc nerozlišují mezi obdivem a strachem. Když se někoho bojí, tak si ho obvykle váží, když se někoho nebojí, tak si ho neváží a neobdivují. Putin je pro ně obdivovaným a obávaným vládcem, takovým tím carem, kterého Rusové mají rádi, protože on je na vrcholu a on je ten moudrý a on všechno zařídí. Zároveň tedy ten vládce velké Rusy, který vrátil Rusům pocit důstojnosti a respektu pro běžného Rusa, a já tím teď trošku generalizuji, protože samozřejmě jsou výjimky, ale pro běžného Rusa je geopolitika důležitá součást života,“ dodal Kolář s tím, že Rusové k Putinovi vzhlížejí jako k autoritě, která si zaslouží, aby se pro ni obětovali nebo pro ni byli obětováni.

Střední vrstva je iluze

Podle bývalého velvyslance jsou Rusové disponováni k tomu, aby trpěli. Někteří z nich často žijí v podmínkách, které jsou katastrofální. Ukázkou je ruský venkov, kde lidé často nemají ani tekoucí vodu nebo splachovací toalety. Putinovi ale prý nic navyčítají, to, že se jejich podmínky nijak nezlepšují, berou jako fakt.

„Je tady nový fenomén, který se začal vyjevovat před časem, a to byla ruská střední třída, která kolem toho roku 2010, 2011 se jevila jakoby hybatelem dějin, která může změnit chod ruské společnosti, ale byla to jenom iluze,“ doplnil Kolář, podle kterého takzvaná stužková revoluce, kterou střední třída začala, v roce 2011 byla jen pokus o vyjádření občanského postoje.

„Měli pocit, že prezidentské volby byly zmanipulované a že všechno to je jenom hra, tak se z těch spotřebitelů, kterým Putin tedy dal něco, co do té doby v Rusku nebylo, jakousi jistotu, že mohou se mít dobře, že mají dost, budou dostávat výplaty, že v obchodech bude zboží, že můžou jezdit na dovolené do zahraničí, protože najednou tam byli zahraniční investoři a firmy ze západu, které jim dávali slušnou práci, bylo tam hodně bank a různých obchodních řetězců. No, najednou ten život tam vypadal úplně jinak než v těch devadesátých letech. On si myslel, že tím, že ten lidem nabídl ten chléb a hry, takže tím vlastně je uspokojil a má je na své straně,“ řekl v Epicentru Kolář.

Putin šrouby přitahuje a přitahuje

Jenže dodal, že se nakonec ukázalo, že střední třída ale najednou chtěla víc, chtěla být vnímána a respektována jako občané a voliči, kterým jejich hlasy nemohou být ukradeny. A dali to najevo.

„A to si myslím, že byl ten mód poslední moment, kdy se Putin rozhodl, že takhle to teda dál nepůjde, nějaká takováhle uvolňování, že musí zastavit. A začal přitahovat šrouby a přitahuje a přitahuje,“ uzavřel Kolář.

Ruské volby vyhrál prezident Vladimir Putin v řadě už po páté. Tentokrát získal více než 87 % hlasů. Podle ústřední volební komise byla účast u uren rekordní v novodobé historii Ruska. Konečné výsledky by měly být oznámeny ve čtvrtek.

F.Prohazka ( 18. března 2024 19:50 )

Jo, a kdyby tam do místností lid nešel, tak by vyjádřil svůj názor. Kolář, Kolář mozek nemáš, jen noty. Rus je Rus! Co jsi tam dělal, když je neznáš? Chrochtal a sosal.

e.lesanova ( 18. března 2024 17:20 )

Kolářovy zbytečné plky...že je Putin mimořádná osobnost snad vidí každý...je to státník, který dává Rusům jistoty, o které se mohou opřít. Nedovedu si představit, že by v se RF mohli vůbec vyskytnout kandidáti typu Biden nebo naši zaprodanci. Naše volby zmanipulované, teď se cílí na další podvod, což jsou korespondenční volby, aby se ke korytům dostali opět lidé, které tu nikdo nechce, o volbách v USA raději ani nemluvit. Tam je to fraška a nebetyčná ostuda 👎

Uživatel_5634767 ( 18. března 2024 14:10 )

Píše se zde že ruský venkov je hrůza, ale ten náš je také hrůza! Když projíždím našimi vesnicemi chce se mi brečet! Ošubrané,oprýskané domy, chodníky téměř žádné,silnice samá díra, domky jedna ubohost, nevydlážděné dvorky atd.s Německem nesrovnatelné! Na domech se dobře pozná jaká je u nás životní úroveň, jedině na bydlení. Na autě se to poznat nedá. Takže, než se začne pomlouvat je třeba začít u u nás!!!

zfloyd ( 18. března 2024 14:08 )

hlavně prý , že to bude stále dobře sypat penízky 😁

milan59 ( 18. března 2024 13:47 )

Jooo ten diplomat Kolář ví,že ho mají rusové rádi,byl/žil tam přece v Rusku cca 3roky tak to musí vědět!! 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa