Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babišův „zm*d“ ve Sněmovně: Pětikoalice mu vyčítá estébácké manýry. „Komedie,“ čílí se šéf ANO

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
19. března 2024
05:00

V e-mailu pro své spolupracovníky označil Andrej Babiš (ANO) za „zm*da“ ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), který o něm v ČT prohlásil, že je bezpečnostní hrozbou. „Má děti? Jazyky?“ dotazoval se Babiš v mailu, který unikl na veřejnost jeho vlastním nedopatřením. Babiš tvrdí, že šlo o rešerši na oponenta, zástupci pětikoalice v tom vidí estébácké manýry. Ve Sněmovně se k bezpečnostní hrozbě pro ČR otevře v úterý odpoledne bod na mimořádné schůzi. Podle šéfa ANO jde jen o komedii.

„Co vedlo Andreje Babiše k tomu, že se rozčílil způsobem, že ani nedokázal správně odeslat e-mail, je fakt, že jsem ho označil za bezpečnostní hrozbu pro naši zemi,“ připomněl v ČT ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Honza Lipavský má pravdu: Babiš je hrozba pro bezpečnost Česka a navíc s mafiánskými manýry. To první je sakra nebezpečné, to druhé je ale hnusné a zavrženíhodné,“ přidal se na facebooku šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Bartoš: Babiš se snaží rozložit naši zahraniční politiku

Podle Bartoše však k mimořádné schůzi nedochází kvůli e-mailu, v němž Babiš urážel Lipavského slovem „zm*d“ a žádal informace, zda má děti. Jde totiž i o Babišův postoj k Ukrajině a kritizování přístupu vlády Petra Fialy (ODS).

„Andrej Babiš dlouhodobě a systematicky ve svých projevech ve Sněmovně, na sítích a v médiích opakuje, že pozice České republiky v pomoci Ukrajině je špatná. Jako Orbán, jako Fico. Babiš vlastně říká: ′Dejme Putinovi Ukrajinu - bude mír.′ (Akorát neříká, že budeme mít Rusa za humny). Babiš se tak snaží rozložit naši zahraniční politiku,“ dodal vicepremiér.

Babiš: Komedie. Chci mír

Babiš však tvrdí, že pětikoalici jde pouze o to, dát průchod jejich jedinému společnému programu - Antibabiš. „Ve Sněmovně uvidíte komedii. Pětikoalice, která za dva a půl roku ukázala jen, jak je neschopná, že jediné jejich výsledky jsou drahota a zhoršování životní úrovně a jediné, co mají společného, je Antibabiš, tak zablokují Sněmovnu a budou vám vyprávět, jaké je Babiš zlo a bezpečnostní riziko,“ bouřil šéf ANO v pondělí na videu.

„Místo drahoty, drahých energií, bydlení pro mladé, nebo praní peněz ve Fialově kampeličce a rozkrádání peněz Dozimetru organizovaným zločinem STAN budeme řešit můj soukromý mail, který jsem omylem poslal nějakému aktivistovi,“ postěžoval si.

„Honzo, udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da, napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Dauhá, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba. Udělejte teze,“ žádal Babiš v e-mailu, psaném bez diakritiky. „Má děti? Jazyky?“ dotazoval se dál Babiš, který však dle svých slov jen žádal svůj tým, aby mu připravil podklady pro další Sněmovnu.

Historik: Běžné spíš v autoritářských státech

Babiš se za „zm*da“ Lipavskému přes sociální sítě již omluvil, vládu však tepe dál. A ministra zahraničí jakbysmet. Odmítá přitom, že by na Lipavského sháněl „kompro“ a vedl si nějakou složku, jak tvrdí zástupci pětikoalice. Označuje to za nesmysl a účelovou lež.

„Tenhleten styl je běžný spíše v autoritářských státech, my jsme to znali v době sovětskoruského impéria, když jsme žili v ČSSR,“ řekl historik Petr Hlaváček z ÚSTR pro pořad 168 hodin na ČT.

Burešovo memento

„To je přesně způsob, jakým fungovala bývalá tajná policie komunistická, která když chtěla někoho kompromitovat, zničit, popř. naverbovat, tak si na něho sehnala kompromitující informace - cokoliv od nějakých osobních potíží, přes manželské nevěry, až po třeba nějaké finanční záležitostí. A v okamžiku, kdy to měli, tak to proti tomu člověku použili,“ doplnil v ČT politolog Jiří Pehe.

Babiš byl před listopadem 1989 členem KSČ. Podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) se v roce 1980 stal důvěrníkem Státní bezpečnosti (StB) a o dva roky později ho komunistická tajná policie získala ke spolupráci jako agenta s krycím jménem „Bureš“. Babiš vědomou spolupráci s StB vždy popíral a v roce 2012 podal na ÚPN žalobu.

Letos v únoru Babiš neuspěl s ústavní stížností vůči rozhodnutím bratislavských soudů, které zamítly jeho žalobu, že je neoprávněně veden v archivních svazcích StB jako agent.

Dělal ze mě proruského švába...

„Žádné kompro jsem nesháněl, žádné složky nemám a to ani teď, ani nikdy v minulosti, to fakt není můj styl. Já hledám vždy fakta a jen z veřejných zdrojů. A to jsem chtěl i od mých kolegů, zadal jsem jim to, co jim zadávám před každým mým vystoupením, aby mi udělali rešerši z novinových článků,“ hájí se Babiš.

„Lipavský totiž u Moravce brutálně lhal, označil mě za bezpečnostní riziko a dělal ze mě v podstatě proruského švába, protože mluvím o míru, chci mír a mluvím o něm stále. Taky jsem se logicky zeptal, jestli má děti, abych se ho mohl ve Sněmovně zeptat, jestli by je taky poslal do války, když o ničem jiném nemluví. To fakt není kompro, ani žádná složka,“ tvrdí nyní Babiš.

Co tak „strašného“ o něm Lipavský v Otázkách Václava Moravce 10. března pronesl, že si vysloužil takovou zlobu expremiéra? „On provedl naprosto šílené věci s česko-polskými vztahy, on se nechal vodit od Orbána v evropské politice naprosto šíleným způsobem, teďka najíždí na nějakou pacifistickou notu. Já nevím, kdo mu ty jeho mírové příspěvky píše, ale přijde mi, že už začíná být bezpečnostním ohrožením této země. Způsob, kterým podkopává obranyschopnsot a mezinárodně politické postavení naší země,“ kritizoval Lipavský Babiše v přímém přenosu na ČT.

Kupka: Nesnesl kritiku a rozhodl se jít Lipavskému po krku

V pětikoalici však Babišovi tohle vysvětlení nevěří. „V okamžiku, kdy se odvážil někdo Andreje Babiše zkritizovat, tak se rozhodl, že po něm půjde, že půjde po jeho krku a nejenom po jeho krku, že půjde po jeho dětech. To podle mého soudu je jasná ukázka toho, že představuje bezpečnostní hrozbu. Já si opravdu nepřeju, abychom v čele ČR měli někoho, kdo tímto způsobem reaguje na kritiku a kdo tímto způsobem uplatňuje i principy msty,“ uvedl na CNN Prima News místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka.

Podle něj nejde o to, že Babiš v souvislosti s Lipavským použil slovo „zm*d“, Kupka upozorňuje, že každý může ulétnout a vyslovit sprosté slovo. Babiš však podle něj nesnesl kritiku a zašel mnohem dál.

„Tady je opravdu vážnější, co je opravdu za tím slovem, za tím gestem, že je to akt msty se opravdu zaměřit na toho, s kým Andrej Babiš nesouhlasí, a to je praktika, kterou dělala StB,“ upozornil Kupka.

Kalousek: Práskač, který napráskal sám sebe

Nad Babišovým vysvětlením, proč se ptal na děti, kroutí hlavou i další. „Tohle Ti, Andreji Babiši, nemůže věřit vůbec nikdo. Prostě jsi si objednal standardní StBáckou kompromitující složku, jak jsi léta zvyklý. A tak dlouho se chodí se džbánem… až jsi to práskl sám na sebe. V západní civilizaci existuje jediná možná reflexe: Rezignace na všechny veřejné funkce. Vím, že tohle po Tobě chci marně, protože Tobě je západní civilizace protivná a snažíš se o zavedení východní oligarchie. Ale pojmenovat to musíme. Přinejmenším pro všechny, kteří Tě volí,“ vyzval na sociální síti X Miroslav Kalousek (TOP 09).

Babišův přehmat s e-mailem, který vedl ke svolání mimořádné schůze, pak Kalousek glosoval slovy: „Všichni víme, že již od komunistické éry je Andrej Babiš odpudivý fízl a práskač. Leč to, že je tak neschopným fízlem, aby to práskal sám na sebe, je přece jenom překvapení… Jak to jenom mohl dotáhnout tak daleko?“

jajas ( 19. března 2024 18:24 )

No a ten, jak se píše v nadpise článku, "Babišův zm*d" už také vystoupil v rozpravě nebo ještě vyčkává? 😨

jajas ( 19. března 2024 16:36 )

Piráti by se měli starat o to, co slibovali....tedy bydlení pro mladé a maximalizace a snadná dostupnost IT. No ale proč by si na Babiše nepřisadili, že. 🙂 Třeba lidi zapomenou, že oni své sliby neplní.... 😃 👎

jajas ( 19. března 2024 16:32 )

O.K. Každopádně řešit takovou žáležitost na sněmovní schůzi je dost uhozené a zbytečné. Koalice tam bude řečnit o Babišovi úplně stejně, jako ho dosud řeší v médiích a zmiňují ho v každé debatě a rozhovoru. Pokud jim to udělá dobře, tak fajn, ale to nebude mít žádný vliv na ty občany, kteří za Babišem stojí a naopak nejsou spokojeni s vládnutím pětikolky a jejími průšvihy. Je to prostě jasná věc.....navalit na Babiše každou záležitost, která se pětikolce nelíbí a nehodí se jim do krámu, ale takhle voliče fakt nepřesvědčí, akorát se zesměšňují a jejich snaha odpoutat pozornost občanů od neschopnosti pětikolky slušně vládnout (jak to slibovali všem občanům před volbama) je naprosto mizivá. 🙂
No a za mně....já rozhodně nezkoumám, když si chci něco zakoupit, kdo a jakým způsobem "vybudoval firmu".... já jako občan potřebuji, když už tady nějaká firma je, tak aby tady byla pro lidi a nabízela jim služby nebo zboží, se kterým budou lidé spokojeni. Protože začít řešit, kdo a přes koho a jak k čemu přišel by nedopadlo dobře především napříč politickým spektrem.....a že je tam těch "podnikatelů" také hafo. Nic není jen bílé nebo černé, všechno je prostě černobílé...

e.lesanova ( 19. března 2024 16:26 )

Piráty nikdo vůbec nere­gistru­je..­.neza­jíma­ví, nic za nimi...zoufalec Bartoš tak dlouho po volebním debaklu visel na klice, až mu bylo pohozeno "všimné" v podobě ministerstva, kde rovněž nijak nezazářil. Kariérista zkroucený do kuličky závistí vůči schopnějším 👎 Jestli tahle dnešní sešlost něco ukazuje, tak jen zvýraznila neschopnost pětikoalice 👎

e.lesanova ( 19. března 2024 16:22 )

Zvláštní, že se pětikolka nemá potřebu scházet, aby probrali, PROČ to s nimi jde tak s kopce...že by nedostatek mozkové kapacity? Tím, že budou okopávat schopnější se jistě nestanou oblíbenci 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa