Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rozkol v polské diplomacii: Sikorski odvolal 50 velvyslanců, narazil na odpor Dudy

Autor: ČTK - 
13. března 2024
21:26

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski rozhodl o odvolání více než 50 velvyslanců jmenovaných za předchozí vlády národněkonzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Jím vedený rezort dnes uvedl, že jde o snahu nynější proevropské vlády vylepšit práci polských zahraničních misí v náročných časech. Prezident Andrzej Duda, který je spojencem PiS, upozornil, že nelze odvolat ani povolat žádného velvyslance bez podpisu hlavy státu.

Agentura AP píše, že Sikorski neuvedl, kterých velvyslanců se odvolání týká. Rozhodnutí schválil premiér Donald Tusk, jehož koalice loni v prosinci po osmi letech vystřídala u vlády národní konzervativce.

Ministerstvo zahraničí v prohlášení podle televize TVN24 uvedlo, že doufá, že v této věci budou spolupracovat nejdůležitější aktéři v zemi. Není jasné, kdy mají personální změny na polských ambasádách nastat. Ministerstvo zahraničí také stáhlo více než deset nominací na velvyslanecké posty, za kterými stálo bývalé vedení rezortu.

„Volby mají své důsledky,“ podotkl Sikorski.

Duda dnes novinářům během návštěvy Spojených států řekl, že ohledně odvolávání nebo jmenování velvyslanců „má zásadní význam rozhodnutí, které připadá prezidentovi Polské republiky“.

Sikorski naznačil, že pokud by s kandidáty Tuskovy vlády na velvyslance nesouhlasil prezident, mohou ambasády vést diplomaté na úrovni chargé d’affaires. „To se v diplomacii stává a stávalo se to také v minulosti,“ podotkl.

Premiér Tusk řekl, že výměna tolika velvyslanců není „odvetou“ vůči předchozí vládě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi