Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nová zdravotní hrozba? Virus spalniček mutuje v mozku, varují vědci

Autor: ula, ČTK - 
3. února 2024
20:07

Experti na veřejné zdraví evidují za rok 2022 43procentní nárůst globálního počtu úmrtí na spalničky. Zhoršení statistiky souvisí s propadem proočkovanosti za pandemie covidu-19, uvádí zpráva vypracovaná Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a americkým Střediskem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Pokles může také souviset s řadou dezinformací spojených s očkováním. Vědci navíc varují před smrtelným onemocněním, které může virus spalniček způsobit. Má totiž schopnost migrovat do mozku a zmutovat. Dosud byla tato komplikace vzácná, ale s klesající proočkovaností se může objevovat čím dál častěji.

Na spalničky podle zprávy v roce 2022 zemřelo 136.000 lidí, převážně dětí. Zatímco v roce 2021 se s šířením nemoci potýkalo 22 zemí, v roce 2022 se vyskytla ve 37, přičemž většinou šlo o africké země. Celkem se nakazilo asi devět milionů lidí, což znamená 18procentní meziroční nárůst, uvádějí zdravotnické organizace.

„Nárůst počtu ohnisek spalniček a úmrtí je ohromný, bohužel však není nečekaný vzhledem ke klesající míře proočkovanosti, kterou v posledních letech vidíme,“ uvedl John Vertefeuille, který v CDC vede sekci imunizace ve světě. „Případy spalniček na libovolném místě představují riziko pro všechny země a komunity, kde jsou lidé nedostatečně očkovaní,“ dodal.

WHO a CDC sice v loňském roce pozorovaly „skromné zvýšení“ proočkovanosti, situace však podle nich zůstává znepokojivá, vzhledem k tomu, že úroveň imunizace klesla za pandemie na 15leté minimum. První dávku vakcíny proti spalničkám mělo celosvětově 83 procent lidí a druhou jen 74 procent, přičemž v rozvojových zemích byly tyto údaje ještě nižší.

Virus spalniček mutuje v mozku

Vědci z amerického lékařského výzkumného a vzdělávacího centra a univerzitní nemocnice v Rochesteru v Minnesotě navíc v nové studii zmapovali, jak virus spalniček zmutoval a šířil se v mozku člověka, který pak podlehl vzácné mozkové chorobě. Ta se nazývá subakutní sklerotizující panencefalitida (SSPE) a vyskytuje se přibližně u jednoho z deseti tisíců onemocnění spalniček. Lékaři upozorňují, že kvůli tomu, že rodiče odmítají očkovat své děti, se bude tato nemoc objevovat častěji.

Vědci studovali případ muže, který se nakazil spalničkami v dětství. Trvalo pak několik let, než se virus dostal do mozku, zmutoval a způsobil onemocnění, kterému pacient podlehl.

„Naše studie poskytuje přesvědčivá data, která ukazují, jak virová RNA mutovala a šířila se po celém lidském orgánu - v tomto případě mozku,“ řekl virolog Mayo a spoluautor studie Roberto Cattaneo z kliniky Mayo. Cattaneův tým v časopise PLOS Pathogens vysvětlil, že zatímco se virus spalniček zpočátku shromažďuje v dýchacím traktu, může pomalu migrovat do celého těla i několik let po skončení nemoci.

Vědci odhadují, že viru trvá asi 10 let, než se dostane do mozku. Nástup nemoci mohou signalizovat záchvaty, poruchy pamětí a také problémy s hybností a stabilitou.

Nová zdravotní hrozba?

V minulých letech, kdy byla míra očkování proti spalničkám v USA extrémně vysoká, nebyla SSPE považována za hlavní hrozbu. Ale během pandemie rodiče své děti neočkovali a počet případů se zvýšil o 18 %, uvedl výzkumný tým. Podle údajů z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí v USA vzrostla v roce 2021 také úmrtí na spalničky o 43 % ve srovnání s případy zaznamenanými v roce 2022, kdy proočkovanost opět začala stoupat.

Spoluautorka studie Iris Yousafová předpokládá, že za několik let budou případy SSPE stoupat.

Případy spalniček i v Česku

Spalničky jsou jednou z nejnakažlivějších lidských nemocí a podle expertů je pro zastavení jejich šíření zapotřebí 95procentní pokrytí dvoudávkovým očkováním. V posledních letech za tímto cílem zaostávají i mnohé evropské země. Status země, v níž byly spalničky vymýceny, ztratila také Česká republika, když se v letech 2017 až 2019 objevily stovky případů. Podíl očkovaných dětí však v posledních letech mírně roste a v roce 2021 už Státní zdravotní ústav neevidoval žádný výskyt spalniček.

V celé Evropě však WHO jen za první dva měsíce roku 2023 zaznamenala na 900 případů. Úřady v Británii v létě varovaly před vysokým rizikem šíření nemoci v Londýně, kde v některých komunitách proočkovanost mezi dětmi dosahovala jen 40 procent.

Spalničky se šíří vzduchem, když nakažený zakašle nebo kýchne, a nejčastěji se vyskytují u dětí do pěti let, uvádí agentura AP. Mohou vyústit ve vážné problémy, jako je právě zánět mozku, dehydratace nebo zápal plic.

Za nárůstem v Anglii stála dezinformační studie

Právě na snížení proočkovanosti dětí proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám lze ilustrovat, co se stane, pokud kolektivní imunita poklesne pod odborníky doporučovanou mez. Ve Velké Británii byl v letech 2003 - 2004 zaznamenán pokles proočkovanosti a s tím související nárůst případů spalniček. 

„Potřebné procento proočkovanosti se liší podle typu vakcíny. U spalniček většina zdrojů uvádí nutnou proočkovanost 95 %. U některých vakcín postačí 85 %. Míra návratu nemocí pak závisí na míře proočkovanosti,“ vysvětluje MUDr. Alena Šebková, předsedkyně OSPDL ČLS JEP.

Ve sledovaném období dosahovala ve Velké Británii proočkovanost proti spalničkám pouze 80 %. Během 2–3 let se tak opět začaly množit případy onemocnění. Jen v roce 2006 bylo nahlášeno nejen 773 případů onemocnění, ale také jedno úmrtí dítěte. Jednalo se o první úmrtí na spalničky v Británii za 14 let. V roce 2012 bylo detekováno 2016 případů spalniček. Situace vygradovala v květnu roku 2013, kdy ve Walesu propukla spalničková epidemie, kterou zažehnalo až masové očkování. I zde byla příčinou nízká proočkovanost, tj. slabá kolektivní imunita.

Důvodem poklesu proočkovanosti byla prokazatelně podvržená studie o souvislosti mezi očkováním a autismem. „Neznám žádnou studii, která by potvrdila tvrzení o tom, že autismus je způsoben očkováním. Tento mýtus byl opakovaně ze strany mnoha odborníků vyvrácen,“ říká MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně SPLDD ČR. Podvrh byl prošetřen britskou lékařskou komorou (General Medical Council, GMC), její autor byl za záměrné falšování dat vyloučen z lékařských kruhů.

Video  Covid je už jen běžný vir. Žádná omezení a izolace, slibuje Válek  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

padrino ( 4. února 2024 00:25 )

A kdo to asi tak roznáší? 😠

http­s://ww­w.oc­kova­cicen­trum­.cz/cz­/pre­vence-spalnicek-s-ohledem-k-aktualni-situaci-na-ukrajine

Pavla Piskáčková ( 3. února 2024 22:21 )

Se s těmi VĚDCI roztrhl pytel 🤣🤣🤣 ... U nás je každý odborník na slovo vzatý a to nejen mezi těmito mudrci ale i ve vládě 🤣🤣🤣

Zobrazit celou diskusi