Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lipavský ostře: Babiš je bezpečnostním ohrožením Česka. Zmínil „šílenosti“ za jeho vlády

Aktualizováno -
10. března 2024
15:05
Autor: ČTK, for - 
10. března 2024
14:07

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) začíná být podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Lipavský to řekl dnes v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Babiš v tomto týdnu kritizoval rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenskou vládou. Uvedl, že premiér Petr Fiala (ODS) úplně ničí česko-slovenské vztahy. Babiš označil výrok Lipavského pro Blesk za skandální a za lež. Naopak právě Piráty vnímá expremiér jako bezpečnostní riziko a zopakoval, že chce mír. 

Babiš je skrze jeho výroky podle Lipavského bezpečnostním ohrožením Česka. „Mě přijde, že už začíná být bezpečnostním ohrožením této země, způsob, kterým podkopává obranyschopnost a mezinárodně politické postavení naší země,“ řekl Lipavský. Babiš podle něj neví o zahraniční politice vůbec nic. „Provedl naprosto šílené věci s česko-polskými vztahy, on se nechal vodit od (maďarské premiéra Viktora) Orbána v evropské politice naprosto šíleným způsobem,“ uvedl ministr.

Babiš: Nesmysl a lež

Andrej Babiš (ANO) se nyní i prostřednictvím Blesku brání. „Orel mouchu nelapá, ale teď udělám výjimku, protože to považuji za skandální, to vyjádření pana Lipavského. Pokud někdo je bezpečnostní riziko, tak to jsou Piráti,“ reaguje a hájí své vyjádření například tím, že v roce 2016 předseda pirátské strany vítal na demonstraci ilegální migraci. „Ilegální migrace je největší ohrožení Evropy, všech občanů Evropu,“ pokračuje Babiš.  „Když měli Piráti pocit, že vyhrají volby a Bartoš chodil do Bruselu jako příští premiér, tak na jednání ze šéfem parlamentu deklaroval, že chce, aby se zrušilo veto, to je další naše ohrožení, protože by o nás rozhodovali jiné země.  Jsou eurohujerští a promigrační a já žádné bezpečností riziko nemůže představovat!“

Důkazem je podle Babiše i to, že nikdy nemluvil s Putinem, nemluvil s ruským velvyslancem a také to, že za jeho vlády vyhostili 80 ruských diplomatů a ruského hackera. Připomněl, že během jeho návštěvy v USA několikrát hovořil s tehdejším prezidentem Donaldem Trumpem a s nejvyššími představitely CIA a FBI. 

Rýpnutí do Pavla

„To že chci mír a že tahle hrozná válka musí skončit, to má znamenat bezpečností riziko? Tak potom i papež je bezpečnostní riziko. Je to nesmysl, je to drzost a budu na to ve Sněmovně reagovat,“ dodává expremiér Blesku. Zopakoval, že válku nechce a neví tak, proč by nemohl mluvit o míru. „V té debatě, kam jsem neměl chodit, sem jen nepřipustil, že bude třetí světová válka. Já jsem řekl, že svého syna nepošlu do války. Nechci válku, proč bych nemohl mluvit o míru?“ 

Rýpnul si i do svého protikandidáta v prezidentských voleb Petra Pavla. Připomněl, že za svou kampaň byl vláčen mediálním prostorem. „Co říká generál na Hradě? Shání munici, mluví o vojenské službě, debatuje o tom, jestli mají být vojáci NATO tam. A co tady my budeme dělat? Oni jsou nebezpečí, tahle rétorika je nebezpečná. Piráti jsou hlavně nebezpečí, protože jsou aktivisti, kteří jsou promigrační,“ uzavřel.  

Zareagoval i na slova Lipavského o „šílenosti s Polskem“. „Lhal o Polsku, za mnou chodil premiér a chodili jsme spolu na filmy, telefonovali. Co on o tom může vědět, je to lež!“

Česko má podle Lipavského zájem pokračovat v česko-slovenských vztazích. „Chceme je mít praktické, chceme je mít věcné, rozhodně se nic nezastavuje. Nicméně, aby proběhlo mezivládní jednání, ve kterém je obsaženo mnoho symboliky a sounáležitosti, tak tato chvíle v tento moment není,“ řekl.

České vládě jde podle něj maximálně o bezpečnost České republiky. Ukrajina je podle něj hrází proti ruskému vlivu v Evropě. Pokud jde slovenská vláda, slovenský premiér Robert Fico nebo slovenský ministr zahraniční Juraj Blanár některými svými vyjádřeními nebo kroky proti této politice, tak je to pro českou vládu poměrně silný moment, uvedl Lipavský.

Lubomír Zaorálek (SOCDEM), ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a europoslanec Alexandr Vondra v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT (10.3.2024) Lubomír Zaorálek (SOCDEM), ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a europoslanec Alexandr Vondra v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT (10.3.2024) | Reprofoto ČT

Obvinění, že česká vláda podporuje válku na Ukrajině, je podle něj absurdní. „Určitě nemůžeme říct, že by slovenská vláda ohrožovala bezpečnost České republiky,“ řekl na dotaz, zda je vláda Fica ohrožuje bezpečnost Česka.

Zaorálek o klinické smrti V4

V zahraniční koncepci podle bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (SOCDEM) stojí, že sousedské vztahy jsou základem české diplomacie a zahraniční politiky. „Nepochybuji, že se to (aktuální situace) promítne i do Visegrádu. Já se domnívám, že ten bude za chvíli ve stadiu klinické smrti,“ řekl Zaorálek. Dopady rozhodnutí českého kabinetu jsou podle něj daleko zásadnější. „My se sousedy nic nerušíme, my se Slovenskem spolupracujeme a komunikujeme dál,“ řekl v diskusi místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra.

Podle Lipavského v žádném případě nehrozí, že zrušil pozvání Blanára do Prahy na setkání ministrů zahraničí V4, které se uskuteční ve čtvrtek 21. března. Do uskupení dále patří Polsko a Maďarsko. Premiéři těchto států v Praze jednali minulý týden. „V4 postrádá mnoho společných témat, nicméně držíme ten dialog,“ řekl dnes Lipavský. Na schůzce se chce zabývat i tématem podpory Ukrajině.

Podle Zaorálka je potřebují země V4 vůči tomu, co se děje na Ukrajině, držet určitou jednotu a musí se o ní usilovat. „Visegrád nikdy nebyl o absolutní shodě, vždycky jsme vybírali témata, na kterých se shodnout dokážeme,“ dodal.

Video  Zaorálek v Blesku: Putin se neštítí jaderných zbraní! Před válkou hrál jen divadlo  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5825645 ( 12. března 2024 11:48 )

👋

opooponent ( 12. března 2024 11:19 )

Valku nechce nikdo, ale take ne, aby se Putin priblizil vice nez je zdravo. A jestli sledujete Babisovo vyjadrovani ve Snemovne a pred novinari, tak si usudek udela kazdy....

Uživatel_5825645 ( 12. března 2024 10:15 )

A takových věcí se chytáte?
Vždyť to není podstatné. Podstatné je, že nechce válku!
Vy evidentně ano. A potom už třeba nebude ani koho učit ve škole o Babišovi.
Babiš chtěl být mimořádně slušný při oslovení.
Bohužel to špatně vyznělo. Papež se tak neoslovuje.
Vy jste se nikdy nepřeřekla?
Zamyslete se. 🤔

Uživatel_5486376 ( 12. března 2024 06:43 )

Jediný kdo jezdil na dovolenou za peníze teroristů jsi ty lipánku takže ohrožení pro náš stát jsi ty

roxin ( 11. března 2024 09:59 )

To máš pravdu že není, RIZIKO JE TA PARTA CO NEUMÍ NIC A ZELENÁ GUMA CO PODPORUJÍ VÁLKU!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa