Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Česko-slovenská krize: Klaus pojede za Ficem, Zeman pucuje Fialu. Lídr slovenské opozice v Praze

Autor: ČTK, simao - 
7. března 2024
09:55

Mezi vládou Petra Fialy (ODS) a Roberta Fica (Směr-SD) to vře, Češi oznámili odložení mezivládních konzultací na neurčito. Do Prahy dnes dorazí lídr slovenské opozice Michal Šimečka (Progresivní Slovensko) na jednání s vládními a parlamentními představiteli. Naopak exprezident Václav Klaus se 10. března vydá do Bratislavy, kde by se měl sejít právě s Ficem.

Trnem v oku opozice na Slovensku se stala nejen schůzka Ficova ministra Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem, ale i celkový postoj Ficovy vlády k Ukrajině.

Česká vláda Petra Fialy (ODS) se rozhodla přerušit mezivládní konzultace – k dalšímu společnému jednání vlád, které mělo proběhnout na jaře, jen tak nedojde. Bylo odložené na neurčito. Rušno na trase Praha–Bratislava však je v jiných případech.

Klaus pojede za Ficem, Zeman šije do Fialy

„Bývalý prezident České republiky Václav Klaus navštíví ve dnech 10.–11. března 2024 Bratislavu. V sídle slovenské vlády se setká s premiérem Robertem Ficem,“ oznámil Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Svůj komentář přidal i další exprezident. „Je velice snadné bořit a velice obtížné budovat. Fialova vláda se vydala cestou boření, protože budovat neumí. Přerušení česko-slovenských vztahů je podle mého názoru hrubá politická chyba. A nikdo nemůže diktovat vládě suverénní země, jak se má chovat,“ přisadil si Miloš Zeman a přidal foto s Robertem Ficem a Viktorem Orbánem, které nedávno přivítal ve své kanceláři na Praze 6.

Šimečka v Praze. Jednat bude i s Bartošem

Slovenská liberální opozice naopak přičítá potíže ve vztazích Ficově vládě, nikoliv té české, k jejímž postojům vyjadřuje pochopení.

„Kvůli krokům, které Fico spolu s ministrem Blanárem udělali, se česká vláda rozhodla zrušit společná jednání s naší vládou. Je to obrovská ostuda a poškození vzájemných vztahů,“ uvedl Michal Šimečka (Progresivní Slovensko), lídr slovenské opozice a místopředseda tamního parlamentu.

Ve čtvrtek dorazí do Prahy, jednat bude mj. s vicepremiérem Ivanem Bartošem (Piráti).

„Obrovská část lidí na Slovensku považuje EU a NATO za náš přirozený životní prostor a Českou republiku za našeho nejbližšího partnera. A nikdy, opravdu nikdy by nepodali ruku válečným zločincům, ani nedělali užitečného idiota pro vraždící Putinův režim. Je to vláda s nejslabší většinou a ani zdaleka nereprezentuje názory většiny lidí na Slovensku,“ uvedl o Ficově vládě Šimečka.

„Budu našim partnerům tlumočit, jak jasné jsou proevropské a demokratické hodnoty množství lidí na Slovensku. I to, aby si nedělali obraz o naší zemi na základě kroků Fica či Blanára, a abychom nadále prohlubovali naše dobré sousedské vztahy a spolupráci všude tam, kde je to možné,“ avizoval Šimečka před cestou do Prahy.

Video  Fico vzkázal Fialovi: Máte zájem podporovat válku na Ukrajině! Česká vláda je na Slovensku vítaná kdykoliv.  - Facebook - Robert Fico
Video se připravuje ...

Babiš připomněl Matoviče

Podle expremiéra Andreje Babiševztahy mezi ČR a Slovenskem narušil již bývalý slovenský premiér Igor Matovič a český premiér Fiala je ničí úplně.

„Tohle je mezinárodní politika, ne dětské hřiště. Tam možná platí, že chová-li se někdo špatně, přestanete se s ním bavit. Vláda se ale nemá chovat jako malé dítě,“ uvedl Babiš. Pokud česká vláda s kroky slovenské nesouhlasí, tím spíš s ní má jednat a přesvědčovat ji o změně pozice, míní.

„V případě Slovenska, se kterým nás vždy pojily mimořádně silné a dobré vztahy, to platí dvojnásob. Říká se tomu diplomacie,“ napsal Babiš.

Video  Česko ruší mezivládní konzultace se Slováky, oznámil Fiala. Kvůli Ukrajině i schůzce s Lavrovem.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

sekebo ( 9. března 2024 19:12 )

Pro mě tihle 2 patří do top 10 nejodpornějších lidí. Bez těchto zlořádů by se v Československu mnohem lépe žilo. 👎

F.Prohazka ( 8. března 2024 18:10 )

Pětihnůj dostal hnůj. Demise!!!!

Yarda ( 7. března 2024 20:55 )

...Protestující zemědělci vysypali před Úřadem vlády hnůj...
Hnůj je před Úřadem vlády? A ne na Úřadu vlády?
👎

e.lesanova ( 7. března 2024 17:02 )

Kam Fialova vláda vstoupí, tam sto let tráva neporoste...člověk vždycky předpokládá, že už bylo dosaženo dna, ale jak vidno, i níže se lze stále dostávat...Ti by mohli neschopnost a bezpáteřnost vyvážet 👎

Jan Novák ( 7. března 2024 16:24 )

Korcok je za nezávislé a suverénní Slovensko. Pellegrini je pro vazalství na Rusku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa