Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rozhodnuto: Obohacení uranu pro Dukovany bude nově místo Rusů zajišťovat francouzské Orano

Autor: ČTK - 
5. března 2024
13:16

Obohacování uranu pro jadernou elektrárnu v Dukovanech bude nově zajišťovat francouzská firma Orano. Dosud měl tuto službu na starosti ruský TVEL. Společnost ČEZ uzavřela dohodu při dnešní návštěvě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v České republice. Oznámil to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Jde o druhou dohodu ČEZ s francouzskou firmou, ta zajišťuje obohacování uranu i v Temelíně.

ČEZ jako provozovatel tuzemských jaderných elektráren loni rozhodl z bezpečnostních důvodů spojených s válkou na Ukrajině o výměně dodavatelů klíčových služeb pro provoz elektráren, které dosud poskytovaly ruské firmy. Orano tak bude zajišťovat služby pro obohacování uranu. Dodavatelem paliva pak bude pro obě elektrárny americká společnost Westinghouse.

„Zajištění západního poskytovatele služeb obohacování uranu pro Dukovany je nejen důležitým krokem pro českou energetiku, ale i pro celou Českou republiku. Významně se tím dále posiluje energetická bezpečnost,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel Skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Spolupráce ČEZ s Orano nebude nová, obě firmy už dlouhodobě spolupracují v Temelíně. Nyní tak Orano rozšíří své služby i na Dukovany.

Dohodu obě firmy podepsaly během dnešní cesty francouzského prezidenta Macrona do Prahy. Jednat bude s prezidentem Petrem Pavlem a premiérem Petrem Fialou (ODS), zúčastní se také česko-francouzského jaderného fóra v pražském Rudolfinu, jehož cílem je posílení bilaterální spolupráce zemí v jaderné energetice.

Video  7 věcí, které jste nevěděli o Emmanuelu Macronovi  - Videohub
Video se připravuje ...

Vít Vavrečka ( 5. března 2024 14:20 )

To je prezident. Ten pro své domluví vše, ten náš podepíše vše , co je proti zájmům ČR. Teď ještě pane Pávek zrušit dekrety. O to hodně usilujete

Zobrazit celou diskusi