Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Soud rozhodl: Případ Artuše, na kterém medik praktikoval bolestivé pokusy, nekončí!

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
29. února 2024
13:15

Čtyři roky se vleče případ bývalého medika Martina Švece (28) obžalovaného za týrání zvířat. Za to, že svému psu Artušovi (7) svévolně vymýšlel nemoci a pak ho sám bolestivě léčil, mu soud loni vyměřil podmínku. Případ tím ale neskončil. Odvolací senát tento verdikt dnes zrušil.

Švec, který byl už ze studia medicíny vyloučen a nyní podle soudu podniká, si usmyslel, že jeho jack russel teriér Artuš trpí různými nemocemi. Snažil se o tom přesvědčit plzeňské veterináře, které obíhal a chtěl po nich, aby Artuše léčili. Když mu nevyhověli, začal ho podle obžaloby „léčit“ sám. Dával mu léky dostupné jen na předpis, opakovaně mu zaváděl rektální rourku a dělal punkce v podkoží. Artuš to málem nepřežil.

Martin Švec vinu odmítá, svého psa prý miloval Martin Švec vinu odmítá, svého psa prý miloval | Jana Ulrichová

Podmínka a zákaz chovu

Okresní soud, který se případem zabýval od roku 2021, za to Švecovi uložil podmíněný 18měsíční trest s 2letou zkušební lhůtou a na 5 let mu zakázal chov a držení zvířat. Švec, který od počátku svou vinu popíral, se proti tomu odvolal. Odvolání podal i státní zástupce, který chtěl, aby soud rozhodl i o propadnutí věci, tedy Artuše. Případ proto putoval ke krajskému soudu, který dnes původní verdikt zrušil.

Další důkazy

Podle předsedy odvolacího senátu Eduarda Wipplingera byl původní rozsudek předčasný a dokazování neúplné. Podle něj se okresní soud nezabýval některými podstatnými důkazy. „Je potřeba zajistit a znalkyni předložit e-maily a fotografie, které obžalovaný posílal původnímu majiteli psa a popisoval v nich, jaké má pes problémy,“ uvedl. Dodal, že je také důležité zjistit přesně, kdy týrání zvířete skončilo. Od toho se pak odvíjí výše trestu, která je buď mírnější, nebo naopak přísnější, nebo pokud týrání pokračovalo i po novele zákona.

Artuš se svou zachránkyní Markétou Tučkovou, u které našel i milující domov. Zatím ale pouze dočasný Artuš se svou zachránkyní Markétou Tučkovou, u které našel i milující domov. Zatím ale pouze dočasný | Kateřina Bokrová Lang

Zůstává u veterinářky

Návrh státního zástupce, aby soud rozhodl o propadnutí psa, odvolací senát zamítl, protože to podle něj lze jen v případě, že věc, která má propadnout, byla použita k trestné činnosti nebo byla trestnou činností získána. Podle něj osud psa vyřešil už předchozí zákaz chovu. Artuš tak přešel do majetku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Nadále zůstává v péči veterinářky Markéty Tučkové, která jej zachránila a je připravena si ho oficiálně adoptovat.

Markiza ( 1. března 2024 22:23 )

Wipplinger Eduard takového soudce svéknout z taláru a pokud takovému ho .. v adu vrátí psa, zbavit svéprávnosti aby nemohl škodit nejen zvířatům, ale i lidem.

zelvik22 ( 1. března 2024 19:06 )

Doufám že se paní veterinářce podaří Artuška získat definitivně do své péče a pejsek bude už jen šťastný ❤️‍

nemocna ( 1. března 2024 19:00 )

Zavřít ho aspon na 5 let hovado sadistický, bezcitný, v žádném případě mu zpět Artuška nedávat, nechte jej kde je at je štastný a už nezažije s tím tyranem ani hodinu, ještě že ho vyhodili ze školy jinak by týral i lidi, nedej Bože děti, jak může soudce tak zrušit trest to chce aby trpěl někdo další? at dostane zákaz do konce života nemít žádné zvíře!!!

verka1 ( 1. března 2024 18:27 )

Když už celoživotní zákaz chovů zvířat!! Bezcitný ho.va.do se nezmění 🤮

Uživatel_5811906 ( 1. března 2024 13:39 )

"soudče" Wipplingere Eduarde soudci mají byl symbol ctnosti a ne hlouposti! Mengele také vězně léčil????? To snad ne! Toho gaunera zavřít až zčerná a zašít ***........... 👎

Zobrazit celou diskusi