Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Blesk tlapky ve škole! Reportérky představily svou práci studentům Open Gate rodiny Kellnerových

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
2. dubna 2024
05:00

Do soukromé školy Open Gate, kterou založili manželé Renáta a Petr Kellnerovi, přijaly spolu se zástupci spolku Dočasky De De pozvání reportérky Blesk tlapek. O své práci tam hovořily se studenty osmiletého gymnázia. Řeč byla o týrání zvířat, o množírnách i o tom, jak je nepodporovat. Mezi dětmi došlo i na slzy.

Jedním z hlavních témat, na které přišla hned v úvodu řeč, byly množírny. Vyprávění o tom, v jakých podmínkách některá zvířata přežívají a rodí v nich štěňata jen na kšeft, doprovázené videoreportážemi Blesk tlapek, vehnala části studentů slzy do očí.

Reportérky spolu se zástupkyněmi spolku Dočasky De De mluvily ke studentům osmiletého gymnázia Open Gate Reportérky spolu se zástupkyněmi spolku Dočasky De De mluvily ke studentům osmiletého gymnázia Open Gate | Open Gate

Ne množírnám

Reportérky se dětem snažily poodhalit, jak množírny fungují, jak je poznat a hlavně, jak je nepodporovat, protože zvířata z nich pak často končí v útulcích a spolcích, jako jsou Dočasky De De. „Snažily jsme se jim vysvětlit, že jediný způsob, jak nepodpořit množitele, je pořídit psa z chovatelské stanice nebo adoptovat,“ řekla reportérka Jana Ulrichová. Bylo vidět, že studenty problematika zajímá a utrpení zvířat jim není lhostejné. Mnoho informací slyšely poprvé. „Takovou pozornost při přednášce jsme tu ještě neměli,“ řekla pracovnice Open Gate Kristýna Procházková, která celou akci iniciovala.

Zástupkyně spolku Dočasky De De přivedly psy, se kterými se studenti přišli spontánně pomazlit Zástupkyně spolku Dočasky De De přivedly psy, se kterými se studenti přišli spontánně pomazlit | Jana Ulrichová

Psi mezi studenty

Řeč se stočila i na spolupráci Blesk tlapek s útulky a spolky, v rámci které pomáhají reportérky hledat nové domovy některým tamním svěřencům. Tři z nich, fenku Holly a psy Destroye a křížence Ozzyho, přivedly zástupkyně spolku Dita Pullmannová a Alžběta Poláková Šmídová s sebou, aby se s nimi studenti mohli seznámit a pomazlit. „Destroy a Holly jsou moji psi, které jsem v rámci své dobrovolnické práce pro spolek Dočasky De De adoptovala. Nejdéle u mě bydlí Holly, kterou někdo nechal v lese s pytlem granulí na pospas osudu. Byla vystrašená, odchytávali jsme ji celou noc,“ řekla Alžběta.

Ozzy po operaci

Dalším psem, který studenty vítal veselým poskakováním, byl pes Ozzy. „Srazilo ho auto a jeho majitelé neměli na nákladnou operaci, nechali ho proto na veterině, odkud si ho náš spolek převzal. Teď se léčí po operaci těžké zlomeniny, až bude fit, bude k adopci,“ řekla zakladatelka spolku Dočasky De De Dita Pullmannová.„ S dětmi mluvila také o tom, co práce záchranářů obnáší a z jak zoufalých podmínek psi často pocházejí.

Ozzy si pozornost studentů užíval Ozzy si pozornost studentů užíval | Jana Ulrichová

O záchraně Zairy

Studenti shlédli i reportáž z otřesného chovu německých ovčáků v Malesicích na Plzeňsku, odkud byli odebráni psi v zoufalém stavu. Někteří tam uhynuli. Z přeživších na tom byla nejhůře fenka Zaira, měla otevřené rány po celém těle a byla tak podvyživená, že nebyla schopna chůze. Zpět do života ji vrátil spolek Dočasky De De. Nakonec našla i ten nejlepší domov, jaký si mohla přát. Stala se členem rodiny Open Gate, protože ji adoptovala právě organizátorka setkání Kristýna Procházková. „Má se skvěle, už se mnou byla i ve škole, takže ji studenti znají,“ řekla.

Reportérky spolu se zástupkyněmi spolku Dočasky De De mluvily ke studentům osmiletého gymnázia Open Gate. Vlevo Kristýna Procházková, která akci iniciovala Reportérky spolu se zástupkyněmi spolku Dočasky De De mluvily ke studentům osmiletého gymnázia Open Gate. Vlevo Kristýna Procházková, která akci iniciovala | Open Gate

Předali sbírku

Kristýna Procházková vyslovila naději, že tato přednáška nebyla poslední. „Chceme, aby naši studenti o pořizování zvířat a jejich chovu přemýšleli. Bylo vidět, že některé záběry s nimi skutečně otřásly. Jsem za spolupráci s Blesk tlapkami opravdu vděčná,“ řekla na závěr. Zástupcům spolku Dočasky De De zároveň předala sbírku krmení a dalších pomůcek včetně obojků, pelíšků a hraček, které pro jejich svěřence studenti nashromáždili.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi