Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Psi z Tupadel už vyhlíží nové domovy. Na bývalou majitelku si vyšlápli veterináři

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
16. března 2024
05:30

Pokutu v desetitisících za porušení veterinárního a plemenářského zákona dostala od veterinární správy Zlata Čirkinagičová z Tupadel na Kutnohorsku, od které zvířecí záchranáři odebrali nedávno 21 psů. První z nich už hledají nové domovy. Je mezi nimi i Stela (5 měsíců).

Stelu má v péči spolek Dočasky De De. Když ji převzal, byla silně zablešená, pohublá, se zánětem v uších. Dnes už je z ní ale zdravé, veselé štěně, které si naštěstí z prostředí, z něhož pochází, žádné psychické trauma neodneslo.

Stela se svou dočasnou paničkou Majkou Tichou Stela se svou dočasnou paničkou Majkou Tichou | Jana Ulrichová

Ideální parťák

Podle dočaskářky Majky Tiché která ji má u sebe v Libodřicích na Kolínsku, je Stela velmi milá a mazlivá fenka. „Kvůli pomazlení by za vámi skočila i do propasti,“ řekla. Dodala, že Stela má ráda kontakt s lidmi, v novém prostředí si rychle zvykla a dobře vychází i s ostatními psy. Bude z ní ideální rodinný mazel, parťák pro děti, s nimiž si bude s radostí hrát. Naučila se už i základní povely, chůzi na vodítku v dočasné péči ještě pilují.

Stela je velmi milá a hodná fenka Stela je velmi milá a hodná fenka | Jana Ulrichová

Množírnu neprokázali

Zatímco Stelu, stejně jako ostatní psy odebrané z Tupadel, čeká postupně nový život, jejich původní majitelka má co do činění s úřady. Krajská veterinární správa ji kontrolovala opakovaně. Nepodařilo se jí ale prokázat, že provozuje množírnu, i když v době kontroly měla jedna z fen štěňata. Sama majitelka navíc Blesk tlapkám potvrdila, že psy prodávala.

Bez čipů a očkování

Veterinární inspektoři ale zjistili u Zlaty Čirkinagičové několik porušení veterinárního a plemenářského zákona. „Šlo o chybějící vakcinace a čipy u řady psů, chybějící průkazy u všech koní, chybějící registrace hospodářství. Chovatelce za to byla uložena pokuta v řádu desítek tisíc korun,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer s tím, že zdravotní a výživný stav zvířat byl průměrný a prostory, v nichž byla chována, nebyly sice optimální, nebyly ale ani v rozporu s legislativou.

Záchranáři pejsky odváželi několika auty do dočasných péčí spolků Dočasky De De, Pes nejvěrnější přítel a do útulku Dogsy Záchranáři pejsky odváželi několika auty do dočasných péčí spolků Dočasky De De, Pes nejvěrnější přítel a do útulku Dogsy | Jana Ulrichová

Další kontrola

V současné době probíhá u Zlaty Čirkinagičové další kontrola. „Chovatelka se několikrát omluvila, nakonec ale kontrolu inspektorům umožnila,“ řekl mluvčí s tím, že více informací nemohou zatím uvést.

Psi se chovatelce koní nekontrolovatelně rozmnožili Psi se chovatelce koní nekontrolovatelně rozmnožili | Jana Ulrichová

Víte, že …

… v případě zájmu o adopci Stely můžete kontaktovat její dočaskářku telefonicky na čísle 777 884 328?

verka1 ( 16. března 2024 11:08 )

Majitelka nezvládala tolik pejsků.
Jinak odsuzují týrání zvířat, bití zvířat, bez jídla a vody. Bezcitná zrůda nemá chovat zvířata.

Zobrazit celou diskusi