Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Holič z Uherského Hradiště vyhladověl zvíře na kost: Šokující slova majitele psa!

Autor: pma, sč - 
14. března 2024
12:53

V polovině týdne otřásl celou republikou příběh amerického staforda jménem Blade z Uherského Hradiště. Obyvatelka jednoho z bytů na sídlišti Štěpnice zpozorovala na parapetu na kost vyhublého a třesoucího se psa. Z bytu, ve kterém byl dlouhé dny sám bez vody a krmiva, ho nakonec museli vysvobodit až přivolaní hasiči. Starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha na sociální síti poděkoval všem, kdo se o záchranu Bladova života zasloužili. Upozornil ale i na šokující slova majitele směrem k policii. Ta prý do bytu vůbec nemusela, protože „v něm byl jen pes“!

Městská policie Uherské Hradiště přijala v úterý ráno telefonát od jedné z obyvatelek sídliště Štěpnice. Žena dispečinku sdělila, že vidí na parapetu v prvním patře amerického staforda, který je na kost vyhublý, zřejmě dezorientovaný a líže vodu z parapetu. 

Jak se následně po otevření bytu ukázalo, pejsek Blade v bytě zřejmě byl delší dobu sám. Policie pojala podezření, že došlo ke spáchání trestného činu týrání zvířete, zjistila z databáze, kdo je v bytě nájemce, a muže kontaktovala. Šlo o Martina Tomaštíka, který v Uherském Hradišti provozuje pánské holičství. 

Majiteli hrozí až 3 roky vězení

„Zavolali mu a nevěřili vlastním uším. Do bytu se prý nemuseli obtěžovat vstupovat, protože je prázdný a nachází se v něm pouze pes,“ popsal na sociální síti šokující slova majitele psa starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

„V současné době jsme zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin týrání zvířat na základě zdravotní zprávy psa. Majiteli hrozí trest až tři roky,“ uvedl ve středu vývoj policejní mluvčí Radomír Šiška.

Pejsek v zoufalství vypil vodu ze záchoda

Blade byl v úterý po zřejmě několika týdnech zachráněn z bytu za pomoci výsuvného žebříku a obětavých hasičů. Krátce nato bylo nebohé zvíře převezeno na veterinu. 

„Pejsek byl silně podvyživený, byla u něj zanedbána péče. Stav byl špatný. Odhadem mu jsou asi tři roky a váží 17 kilogramů,“ uvedla ve středu veterinářka Karolína Turčinková. K týrání zvířete docházelo zřejmě dlouhodobě. Blade neměl v bytě žádné žrádlo ani vodu. V zoufalosti tak pejsek dokonce vypil vodu ze záchodové mísy a lízal rosu a dešťovou vodu z parapetu. 

Naděje na lepší zítřky

Starosta města na sociální síti X také ve středu poděkoval za pomoc a ochotu, s jakou byl Blade z bytu hrůzy zachráněn. „Chci poděkovat všem, kteří na místě pohotově zasahovali a němé tváři bez nadsázky zachránili život. A taky paní, která si z okna psa všimla a nahlásila to městské policii. Nebýt její všímavosti, o šťastném konci asi nemůže být řeč,“ dodal Blaha. 

V současnou chvíli je Blade u dobrovolníků ze spolku Podaná tlapka. Pejsek se po prvotních vyšetřeních najedl, napil, dostal podpůrnou dávku vitamínů a kapačku na doplnění tekutin, kterých v těle moc neměl. Podle starosty prý dokonce Blade chvíli vrtěl ocáskem, a je tak naděje, že na lidi nezanevřel. Teď snad nebohého pejska čeká v životě už to lepší. 

Video  Psí babičku Helenku vyhodili jako nepotřebnou věc. Ve spolku, kde ji zachránili, věří, že najde ještě milující domov.  - Kateřina Lang
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání