Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další hádka o F-35: Babiš vyčetl Černochové „drahou holku“, zmínil šperky a kabelky Louis Vuitton

Autor: ČTK - 
27. února 2024
16:45

Prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala (ODS) by měli podle předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše v Praze zorganizovat mírovou konferenci o Ukrajině, která více než dva roky čelí ruské agresi. Babiš dnes svou výzvu navrhl projednat na letošní poslední únorové schůzi Sněmovny. Dolní parlamentní komora jeho požadavek nevyslyšela.

„Mohli by takovou konferenci zorganizovat,“ uvedl na adresu hlavy státu a ministerského předsedy šéf nejsilnějšího opozičního hnutí. Dovolával se přitom vyjádření ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že by se mohly letos uskutečnit dvě mírové konference i s ruskou účastí.

„Začněme mluvit o míru. Nikdo nechce válku,“ uvedl Babiš. Kritizoval současně náčelníka generálního štábu armády Karla Řehku, podle něhož je třeba se připravovat na možnost ozbrojeného konfliktu včetně možnosti odvodů. „Ať se připravuje někde v bunkru, ale ať mluvit už přestane,“ uvedl Babiš na Řehkovu adresu.

Výzva předsedy ANO byla prvním z 16 bodů, o které chtěl rozšířit program aktuálního jednání poslanců. Své zhruba hodinové vystoupení věnoval především kritice vládní koalice a jejích představitelů, které obviňoval z šíření lží, neschopnosti a strašení občanů. Fiala se podle Babiše stal premiérem „shodou okolností nešťastných náhod a z leknutí“.

Stejně jako na počátku února chtěl Babiš ve Sněmovně řešit nákup amerických letounů F-35 a navrhoval prodloužení pronájmu gripenů. Na oplátku věnoval ministryni obrany Janě Černochové (ODS) bílé tričko s vyobrazením této švédské stíhačky. Ministryně počátkem února věnovala Babišovi tričko s vyobrazením F-35 s tím, že je to „nejoblíbenější holka v NATO“. Šéf ANO obvinil ministryni, že gripeny nemá ráda, proti čemuž se Černochová ohradila.

Babiš naopak označil gripen za „naši společnou holčičku“, která sloužila české armádě 20 let a ještě bude deset let třeba. „Vy ji normálně vyměníte za nenasytnou novou vaši hezkou holku, která chce jenom šperky, kabelky Louis Vuitton, Michelin, drahá je. Takže dostane všechno dopředu a potom, když se uráčí, za 11 let přiletí,“ uvedl šéf opozičního hnutí. Podle něj by bylo třeba zjistit, zda nyní využívané bojové letadlo nemá sestru páté generace. Černochová na Babiše z vládní lavice volala, že gripen „pětky“ nemá. „Já mám nulky,“ řekl šéf ANO.

Předseda ANO chtěl mimo jiné debatovat o reformě opatření v rámci Zelené dohody pro Evropu, podle níž by se Evropská unie měla stát v roce 2050 klimaticky neutrální. Znovu se ohrazoval proti tomu, že by za Česko s tímto Green Dealem souhlasil. „Žádná dohoda nebyla. Jsou to lži a dá se to všechno zdokladovat,“ uvedl.

Kritizoval také zemědělskou politiku EU včetně podpory ekologického zemědělství nebo omezování emisí skleníkových plynů. „Krávy prdí, tak je zabijem a budeme vozit hovězí z Argentiny, tam prdět můžou," poznamenal mimo jiné Babiš.

Video  Andrej Babiš  - Maxmilián Nový, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Marie Bursikova ( 4. března 2024 19:45 )

Andrejko s Orbánem plynulá konverzace maďarský ,proto ani za desítky let mu nejde Čestín. No výběr u voleb tristní,pěkně kristalovy

Uživatel_5486376 ( 28. února 2024 06:40 )

Co čekat Černochová je d....o bez mozku klasika členka ODS

Uživatel_5650027 ( 28. února 2024 04:47 )

👏👏😂👍🫡 Ouplná Jenerálka! Našel se ŽENICH??? Stále žádný dobrovolník na záchranu republiky?

yarda ( 27. února 2024 22:19 )

Výňatek z klasika:
...
„Kdybyste přišel na výstavu balistických raket, koupil byste si Trident – je půvabný, je elegantní, je krásný – je prostě to nejlepší. A Británie by měla dostat to nejlepší. Ve světě raket s jadernými hlavicemi je Trident jako oblek ze Savile Row1, Rolls-Royce Corniche, Cháteau Lafite 1945. Je to balistická raketa, kterou by vám prodali v Harrods! Co k tomu dodat?“„Jenom to,“ řekl jsem chladně, „že stojí patnáct miliard liber a přitom ji nepotřebujeme.“ Humphrey lítostivě zavrtěl hlavou. Podle jeho mínění jsem vůbec nepochopil jádro věci. „Tohle můžete říct o všem zboží u Harrodsů,“ podotkl rozumně.

bleskovka ( 27. února 2024 19:29 )

Možná i byteček,aby měla kam utíkat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa