Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Farmáři protestují v Bruselu. Před schůzkou ministrů zemědělství zablokovali ulice traktory

Autor: ČTK - 
26. února 2024
12:14

Přibližně stovka traktorů dnes blokuje dopravu v centru Bruselu, kde se koná mimořádné jednání unijních ministrů zemědělství. Tématem mají být hlavně protesty farmářů, které v posledních měsících zachvátily Evropu, napsala agentura AP. Zemědělci požadují, aby Evropská unie přijala opatření v různých oblastech, od levných cen v supermarketech až po dohody o volném obchodu se skupinou jihoamerických zemí Mercosur.

Kolem unijních institucí bylo dnes ráno zaparkováno přibližně 100 traktorů, a to jen kousek od místa, kde budou ministři jednat. Budovy podle AP obklopují betonové bariéry a ostnatý drát, zatímco policisté hlídkují u barikád postavených před vstupy do sídla Evropské rady.

Silnice vedoucí ze čtvrti, kde sídlí unijní budovy, do centra Bruselu byla ucpaná kolonami traktorů. Někteří zemědělci si stěžovali na pomalý zánik obdělávání půdy. „Zemědělství. Jako dítě o něm sníte, jako dospělý za něj umíráte,“ řekl AP jeden z nich.

Několik set metrů od budovy rady zemědělci vysypali přívěs s pneumatikami a policie rychle na místo dopravila vodní děla, farmářům se ale i přesto na některých místech podařilo hromady zapálit. Na začátku měsíce se podobná demonstrace zvrhla v násilnosti, když zemědělci zapálili balíky sena a házeli na policii vajíčka a petardy poblíž summitu vedoucích představitelů EU.

„Ignorují nás,“ řekla AP Marieke Van De Vivereová, farmářka z regionu Gent na severu Belgie. Vyzvala ministry, „aby k nám byli rozumní, aby s námi šli jeden den pracovat na pole, s koňmi nebo se zvířaty, aby viděli, že to není moc jednoduché kvůli pravidlům, která na nás kladou“.

Stížnosti se liší. Morgan Odyová, hlavní koordinátorka zemědělské organizace La Via Campesina, uvádí, že většině zemědělců „jde o příjem.“ „Jde o to, že jsme chudí a že si chceme vydělat na slušné živobytí,“ řekla agentuře Reuters.

„Zemědělci potřebují dostat zaplaceno za to, co dělají. Existují aspekty Zelené dohody pro Evropy (Green Deal), které se po zemědělcích požadují a které nejsou odměňovány. To je jádro problému,“ řekl před jednáním belgický ministr zemědělství David Clarinval.

Český ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že dnešní jednání považuje „za mimořádně důležité“, protože situace v evropském i českém zemědělství není jednoduchá. Na schůzce chce podle svého vyjádření vznést téma nadbytečných kontrol nebo lepšího využívání úhorů.

Dnešní bruselský protest je zatím posledním z dlouhé série demonstrací zemědělců po celé Evropě. V sobotu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona při zahájení pařížského zemědělského veletrhu přivítali farmáři pískotem a bučením, protože podle nich nedělá dost pro jejich podporu. V posledních týdnech zasáhly protesty i Česko, Polsko, Španělsko, Nizozemsko či Bulharsko.

Hnutí nabírá na obrátkách v době, kdy politické strany vedou kampaň před evropskými volbami, které se uskuteční 6. až 9. června, a už přineslo první výsledky. Začátkem tohoto měsíce Evropská komise odložila návrh proti pesticidům, čímž ustoupila zemědělcům, kteří tvoří důležitou voličskou skupinu.

Minulý týden také představila návrhy na zjednodušení administrativní zátěže pro zemědělce a další opatření, která mají zmírnit tlak, jemuž farmáři čelí. Chtěla by mimo jiné zjednodušit některé podmínky, které musí zemědělci v Evropské unii splňovat pro získání dotací, či snížit počet kontrol až o 50 procent.

Evropské sdružení zemědělců Via Campesina však uvedlo, že EU dosud neučinila dost pro řešení ekonomických tlaků. Belgická, německá, nizozemská a francouzská zemědělská sdružení proto vyzvala své členy, aby se dnes připojili k novému protestu.

Video  Tisková konference ministra Výborného k protestu farmářů  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi