Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další protest zemědělců. V Polsku blokují hlavní tah z Varšavy na Berlín

Autor: ČTK - 
25. února 2024
15:52

Polští zemědělci začali blokovat v obou směrech dálnici, která spojuje Varšavu a Berlín. Protestují tak proti politice Evropské unie a dovozu potravin a zemědělských výrobků z nečlenských zemí, které podle nich neodpovídají unijním normám.

"Blokáda začala ve 13. hodin, dálnice A2 je zablokována v obou směrech," řekla agentuře AFP policejní mluvčí Ewa Murmylová.

K polským rolníkům se v noci mají přidal němečtí farmáři na druhé straně hranice, ve Frankfurtu nad Odrou, upozornil portál Slubice24.pl. Na německé straně má protest skončit o pondělním poledni, dodal.

Protest polských rolníků na přechodu ve Świecku a Slubicích měl podle původního záměru trvat 25 dnů, ale po jednáních s místními obyvateli, podnikateli a dopravci se organizátoři rozhodli, že dálnici uvolní "pravděpodobně zítra", tedy v pondělí, řekl AFP jeden z organizátorů Dariusz Wrobel.

Polská média a místní obce v předstihu upozorňovaly, že blokáda na hranici potrvá 24 hodin, tedy od nedělních 13. do pondělních 13 hodin.

"To závisí i na věcech, které nemůžeme předvídat," řekl Wrobel v předvečer pondělního jednání ministrů zemědělství EU v Bruselu. Podle organizátora je záhodno, aby se začali protesty rolníků zaobírat vážně. Polští rolníci se podle něj ztotožňují s protesty farmářů po celém kontinentu.

V Polsku rolníci protestují především blokádou hraničních přechodů s Ukrajinou. Polsko sice patří mezi nejvýraznější podporovatele Ukrajiny od vpádu ruských vojsk do země před dvěma lety, ale vztahy pošramotily obchodní spory, zejména otevření unijného trhu dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny, podle polských rolníků lacinějších, protože nemusí splňovat unijní normy. Na hranici došlo už k případům vysypání ukrajinského obilí z kamionů a vagonů.

Varšava a Kyjev jsou ještě daleko od dohody dovozu ukrajinských výrobků, uvedla v pátek polská vláda, zatímco ukrajinský premiér Denys Šmyhal pohrozil odvetnými opatřeními. Varšava mezitím zařadila hraniční přechody s Ukrajinou na seznam kritické infrastruktury, aby zajistila, že blokády nepostihnou dodávky vojenské a humanitární pomoci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi