Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lavina v Kyrgyzstánu zabila tři Čechy a Slováka: Andrej zveřejnil mrazivé video z místa neštěstí

Lavina v Kyrgyzstánu zabila čtyři lidi: Průvodce Andrej zveřejnil video z místa neštěstí
Lavina v Kyrgyzstánu zabila čtyři lidi: Průvodce Andrej zveřejnil video z místa neštěstí  (Autor: profimedia/telegram)
Autor: jel - 
27. února 2024
10:13

Na hranicích Kyrgyzstánu a Kazachstánu se 25. února utrhla lavina na třiadvacetičlennou skupinu lyžařů a zasypala je. Devatenáct lidí se ze sněhu dokázalo dostat, tři Češi a jeden Slovák však zemřeli. Místní horský průvodce Andrej Erochin zveřejnil video z místa, kde k neštěstí došlo. 

Smrt tří českých občanů potvrdila v pondělí Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí. „Můžeme potvrdit, že na hranicích Kyrgyzstánu a Kazachstánu zemřeli tři čeští občané po sesuvu laviny. Naši diplomaté v Astaně jsou v kontaktu s místními úřady a cestovní kanceláří,“ uvedla Wernerová.

K neštěstí podle kyrgyzského portálu Turmuš došlo nedaleko obce Šachty-Jyrgalan. Ta je oblíbená mezi příznivci takzvaného freeride lyžování, tedy lyžování mimo sjezdovku.

Skupina třiadvaceti turistů z Česka měla podle portálu dorazit do vesnice 25. února. Ubytovali se v hotelu a kolem deváté vyrazili lyžovat. Při jednom sjezdu se nad nimi ale utrhla lavina a všechny je zasypala. Čtyři lidé zemřeli. Nejmladší byl ročník 1995 a nejstarší 1978.

„Jsme na místě incidentu, kluci nepřežili. Čtyři lidé z velké skupiny zemřeli pod velkou lavinou,“ popsal ve videu umístěném na sociální síti průvodce Andrej Erochin. Dodal, že už evakuují mrtvé. „Buďte opatrní,“ varoval na závěr.

 

Video  Pád laviny v indickém horském středisku Gulmarg na západě Himaláje.  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání