Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Schizofrenik Matej v kupé pobodal studentku: Podle psychiatričky měli zakročit jeho příbuzní

Autor: btk - 
3. března 2024
09:10

V případu pobodání studentky Ľudmily (22), kterou v kupé vlaku bezdůvodně napadl kuchyňským nožem schizofrenik Matej (29), došlo k zvratu, když se ukázalo, že útočník trpí schizofrenií. Jeho stíhání bylo proto zastaveno. K incidentu se nyní vyjádřila renomovaná psychiatrička. Podle ní šlo události předejít!

Psychiatrička Danica Caisová pro deník Plus JEDEN DEŇ uvedla, že existují zákonné možnosti, jak si poradit s nemocným člověkem, který odmítl podstoupit léčbu. Jsou totiž stanovené podmínky, za jakých lze člověka internovat.

 

Hrozilo mu až 20 let vězení

Loni na Dušičky devětadvacetiletý Matej ze Spišské Nové Vsi na Slovensku nastoupil v Krompachách do rychlíku. V kupé si vyhlédl studentku Ľudmilu (22) a bez zjevného důvodu ji pobodal kuchyňským nožem. Rány vedl do krku a ruky, mladá žena brutální útok naštěstí přežila.

Podle košické policejní mluvčí Lenky Ivanové měl Matej v úmyslu Ľudmilu zabít. Hrozilo mu až 20leté vězení, ale v případu došlo k zvratu. Ukázalo se, že Matej trpí schizofrenií. Stíhání proto bylo zastaveno a útočník skončil v psychiatrické léčebně.

Bral drogy, matka o schizofrenii věděla!

Cestující schizofrenika Mateje po útoku zpacifikovali a zavolali policisty. V průběhu vyšetřování však vyšlo najevo, že je Matej duševně nemocný a potřebuje akutní léčbu. Útočník proto skončil v psychiatrické léčebně v Plešivci.

Sousedé vypověděli, že měl zvláštní vystupování a jeho maminka také přiznala, že je Matěj schizofrenik. Přesto se v domácnosti situace nijak neřešila. Sám Matej diagnózu popíral a odmítal se léčit. Jak uvádí deník Plus JEDEN DEŇ, v minulosti měl také problém s užíváním drog.

Danica Caisová zdůraznila, že právě příbuzní jsou ti, kteří by si měli svých blízkých všímat. Zejména v tak závažné situaci. Psychicky nemocný mladík, potenciálně nebezpečný svému okolí, by pak mohl skončit v péči lékařů, i když by sám o léčbu nestál.

Mezi podmínky k internaci podle psychiatričky Caisové patří například různé infekční choroby, od pohlavně přenosných, až po tuberkulózu. „A patří tam i nemoci psychické, pod jejichž vlivem člověk ohrožuje sebe nebo své okolí. Ano, tehdy lze člověka umístit do psychiatrické léčebny bez jeho souhlasu,“ uvedla. Podle Caisové ovšem musí hospitalizaci nařídit soud, a to do tří dnů po oznámení návrhu nemocnice.

Video  Drama v rodinném domě: školačka měla pobodat svoji maminku (45).  - Reprofoto/TV JOJ
Video se připravuje ...

lukim ( 4. března 2024 09:18 )

👍 👍

MADONNA ( 3. března 2024 21:13 )

Ne, za něj... Ale taky

MADONNA ( 3. března 2024 21:12 )

👍🏻

MADONNA ( 3. března 2024 21:12 )

Tak to musel mít pěkný guláš v makovici schizofrenii + drogy!!!! Potrestat jeho matku a jeho zavřít a už nepustit!!!!!!

Uživatel_5650027 ( 3. března 2024 14:11 )

Schizofrenik užívající drogy! I kdyby pouze pivo! Léky odmítl brát! Léčbu také! Zbavit svéprávnosti, to maminku nenapadlo? Být rodiči studentky ...tak...mamince... "*RÁVO JEDNA NEBESKÁ"!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání