Rakovina žaludku se obvykle vyvíjí pomalu a po mnoho let, což je důvod proč je tak zrádná. Pan Ondřej se svou diagnózu dozvěděl ve chvíli, kdy měl čtyřletou dcerku Maričku a teprve devítiměsíčního syna Ondráška.  

Oznámení o těžké nemoci přišlo jako blesk z čistého nebe.  „Začal boj, operace, léčba. Ondra přišel o žaludek a slezinu. S Alčou bojovali, co se dalo. Celý život se jim otočil vzhůru nohama,“ popisuje kamarádka paní Aleny Martina Bartošová. 

Zákeřnou nemoc přeprali, po roce se Ondra v rámci možností vrátil do normálního života, i když už navždy se spoustou omezení. Vše se zdálo být v pořádku, děti rostly, rodina se radovala z každého dne a užívali si jeden druhého. Celých šest let jezdil Ondra na pravidelné kontroly, vše bylo v pořádku.

Tatínek zemřel do měsíce

Až najednou loni v červnu nevyšly výsledky moc dobře. Ukázalo se, že se zákeřná nemoc vrátila v ještě agresivnější formě. Bylo to zoufalé období, kdy všichni dělali, co mohli, ale rakovina byla silnější. „Recidiva byla hrozně rychlá, nemoc se znovu objevila v červnu a v červenci manžel zemřel,“ popisuje kruté chvíle sama paní Alena, která náhle zůstala s dětmi sama a stala se samoživitelkou.

Pomoc s běžným životem

Kamarádka Martina proto pro paní Alenu založila sbírku na dobročinné platformě Donio.  „Cílem sbírky je překonat složité období, které maminku se dvěma dětmi čeká. Zajištění vlastního bydlení, protože momentálně bydlí na omezenou dobu v obecním bytě, a pomoci zajistit další nezbytné rodinné výdaje. Aby děti nemusely přestat navštěvovat kroužky a mohly se radovat i z drobných maličkostí,“ vysvětluje Martina a uzavírá: „Tatínka a manžela jim žádné peníze nenahradí, ale aspoň by se nemuseli tolik trápit s materiálními věcmi.“

Ročně 1000 pacientů umírá

V České republice je každoročně nově diagnostikováno přibližně 1300 případů karcinomu žaludku a asi 1000 lidí na tento zhoubný nádor zemře. Karcinom žaludku se obvykle vyvíjí pomalu a po mnoho let. Než se vyvine skutečně zhoubný nádor, objevují se často přednádorové změny (prekancerózy) v žaludeční sliznici. Tyto změny jen zřídkakdy způsobují příznaky či potíže, proto většinou zůstávají neodhaleny.

Před 35. rokem života se nádor vyskytuje jen ojediněle. Ve věkových skupinách nad 45 let se však nemoc vyskytuje čím dál častěji, přičemž vrchol je pozorován u pacientů ve věku 70–80 let.

Stupně rozvoje rakoviny žaludku
Autor: depositphotos.com

 

Video
Video se připravuje ...

Jak poznat, že vaše psychika potřebuje odborníka? Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
7 fotografií