Někdejší vévodkyně z Cornwallu Camilla Parkerová-Bowlesová je od květnové korunovace nového britského krále známá jako královna Camilla Britská. Pokud ovšem Karel III. zemře, Camilla žádnou moc nezdědí. Na jeho místo nastoupí jeho syn William (41) – a novou královnou bude princezna Kate (42). Co bude s Camillou?

Ta by v takovém případě přijala titul královna vdova. Camilla by se nestala královnou matkou jako kdysi maminka královny Alžběty po smrti jejího manžela, protože není matkou prince Williama.

Namísto toho by přijala titul královna vdova, který historicky označuje vdovu po králi. Technicky vzato se všechny královny, které přežijí svého manžela krále, stávají královnami vdovami. Řada z nich je ale zároveň matkami nového panovníka, takže mohou místo toho přijmout o něco optimističtější titul královny matky.

Dvě princezny z Walesu

Camillina role je ovšem v královské rodině opravdu výjimečná. Nikdy například nepoužívala titul princezny z Walesu, který jí jakožto manželce prince z Walesu náležel – ten totiž dříve používala Karlova první žena princezna Diana (†36). Namísto toho si nechávala říkat vévodkyně z Cornwallu, protože vévoda z Cornwallu byl Karlův další titul.

Naposledy před dvěma sty lety

Naposledy se titul královny vdovy v britské královské rodině použil před téměř dvěmi stoletími. Královna Adelheid tehdy přežila svého manžela, krále Viléma IV. (†71). Vilém v roce 1837 zemřel na hradě Windsor na zástavu srdce, a protože s Adelheid neměli žádné děti (těch nelegitimních měl král požehnaně), nastoupila po něm jeho neteř Viktorie. Adelheid Sasko-Meiningenská pak zemřela o 12 let později, v roce 1849 ve věku 57 let z přirozených příčin.

Video
Video se připravuje ...

William slíbil králi věrnost, pak svého otce políbil. AFP/Profimedia

Fotogalerie
99 fotografií