Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Exšéf CIA o útocích na Bidena: Republikáni skočili na špek ruským dezinformacím. A je jim to jedno

Autor: mav, lig - 
26. února 2024
20:47

Obviňování prezidenta USA Joea Bidena, že zneužíval své dřívější funkce k nekalým obchodům na Ukrajině, byla založena na lžích ruského informátora FBI. Republikánským politikům to ani nevadilo, snaží se na demokratického rivala útočit za každou cenu, odsuzuje John Brennan, dřívější šéf tajné služby CIA.

Minulý týden byl v Las Vegas zatčen Alexander Smirnov, jehož informace pro FBI jsou základem kauzy nekalého podnikání rodiny Bidenových na Ukrajině, kterou se republikánští politici pokoušejí o obvinění a sesazení prezidenta Bidena – tzv. impeachment.

„Představitelé spojení s ruskou rozvědkou se podíleli na podstrkování historky“ o Hunteru Bidenovi, vypověděl Smirnov podle vyšetřovatelů. Hunter Biden, syn nynějšího prezidenta USA, skutečně na Ukrajině podnikal, ale nesedí Smirnovovo tvrzení o důkazech, že mu otec, tehdy v roli viceprezidenta, korupčně a zneužitím své funkce pomáhal.

„Jak je nyní jasné, pan Smirnov je sériový lhář,“ komentoval v televizi MSNBC John Brennan, který vedl Ústřední zpravodajskou službu (CIA) v letech 2013-17, za Baracka Obamy (mimochodem přísahu tehdy skládal do rukou viceprezidenta Bidena). „Nic z toho, co tvrdil o prezidentu Bidenovi, nebyla pravda. Proto si myslím, že celá snaha o impeachment, která se o něj do značné míry opírala, je opravdu dost pochybná.“

Ve vyšetřování impeachmentu hrají hlavní role kongresmani Jim Jordan (předseda právního výboru Sněmovny reprezentantů) a James Comer (předseda výboru pro dohled nad státními orgány). Právě jejich zapojení - a potenciální využívání lži - teď bývalý ředitel CIA kritizuje.

„Upřímně, myslím, že není jasné, jestli to věděli, nebo ne. Podle toho, co jsem viděl, je jim opravdu jedno, zda jsou ty věci pravdivé,“ dodal Brennan. „Budou se je jen snažit využít ve svém úsilí o podkopání integrity prezidenta Bidena a aby podpořili svůj proces impeachmentu.“ Výpověď svého informátora FBI napřed kongresmanům poskytnout nechtěla, přímo její šéf Christopher Wray se tomu bránil – byly to nevyhodnocené informace, federální policie věděla, že to nemusí být pravda. Ale tlak z Kongresu byl silnější.

„Pro mé bývalé kolegy, kteří se tak tvrdě snažili chránit národní bezpečnost naší země, je to dost děsné,“ dodal Brennan. „Jenže tu máme republikánské zákonodárce, kteří právě teď takové věci dost nespravedlivě využívají k útokům na prezidenta.“

„Myslím, že se moji kolegové obávají, že Rusové vidí republikánské zákonodárce jako nástroje. Ti jsou ochotni přijmout cokoli a Rusové velmi efektivně využívají informační operace. A vůbec nepochybuji o tom, že je budou používat i v těchto prezidentských volbách,“ varuje dlouholetý analytik a vysoký představitel CIA. „A skutečnost, že Comer a Jordan i další ochotně přijímají takové věci a je jim jedno, zda je to pravda, nebo ne, jen pokud to mohou použít… Rusové si uvědomují, že toho mohou využívat.“

Comer a další republikáni trvají na pokračování procesu impeachmentu, Smirnov prý není jediným pilířem jejich obvinění – jakkoli jeho tvrzení dříve označovali za základ celé kauzy. 

„Všechno, co jsme o Smirnovovi věděli od zdrojů FBI, je, že ty informace FBI nikdy nevyšetřovala. Věděli jsme jen to, co nám Christopher Wray řekl – že tento informátor byl jedním z jejich nejdůvěryhodnějších a nejlépe placených, a to přes deset let,“ uvedl nyní Comer na televizi Fox News. „Nebyl důležitou součástí případu, byl to jen tip, který bychom měli prošetřit.“ Ve středu mají Comer a Jordan Huntera Bidena vyslýchat.

Video  Politolog o amerických volbách: Pokud Biden vyhraje, období nedokončí a stranu předá.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

nordmedia ( 26. února 2024 21:20 )

Tak to už nemá chybu. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Dezinformátor CIA🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣co si ještě vymyslí????

Zobrazit celou diskusi