Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

ANO vede do eurovoleb „naše Klára“. Potěší, či zklame Dostálová šéfa Babiše?

Autor: simao, ČTK - 
27. února 2024
11:00

Jedničkou ANO v eurovolbách 2024 se stala exministryně pro místní rozvoj a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (52, za ANO).

Zatímco jedničkou kandidátky ANO pro Volby do evropského parlamentu je Klára Dostálová, dvojkou kandidátky je poslanec a místopředseda sněmovního zahraničního výboru a Výboru pro evropské záležitosti Jaroslav Bžoch (40, ANO). Co má Dostálová vše v politice za sebou a s čím jde do boje o Brusel? 

Kdo je Klára Dostálová?

  • Datum a místo narození: 13. března 1971 v Praze
  • Vzdělání: vystudovala Vysokou školu ekonomickou (1994)
  • Aktuální funkce: poslankyně (od října 2017), místopředsedkyně Poslanecké sněmovny (od listopadu 2022), zastupitelka Královéhradeckého kraje (od října 2020)
  • Profesní kariéra: začínala jako účetní, později pracovala jako úvěrový specialista v České spořitelně nebo jako manažerka v hotelu Černigov v Hradci Králové; od roku 2002 působí ve veřejné správě, nejprve jako auditorka na královéhradeckém krajském úřadě, po dvou letech přešla do nového Centra evropského projektování, působila i na několika postech v rámci Regionálního operačního programu Severovýchod a podílela se na projektech financovaných z Fondu soudržnosti.
  • Politické působení: V únoru 2014 se stala náměstkyní ministryně pro regionální rozvoj, v listopadu 2014 byla jmenována první náměstkyní ministryně; funkci opustila v říjnu 2017 po zvolení do Poslanecké sněmovny. Od prosince 2017 do prosince 2021 byla ministryní pro místní rozvoj.
  • Stranická kariéra: kandiduje za ANO, členkou není
  • Rodina: vdaná, má dvě děti; s rodinou žije v Hořicích v Podkrkonoší

Jak se stala ministryní

Klára Dostálová se nejvýrazněji zapsala na české politické scéně coby ministryně pro místní rozvoj. O tom, že by se Dostálová mohla stát ministryní pro místní rozvoj, se spekulovalo už na podzim 2014, když tehdejší šéfka resortu Věra Jourová odešla do Evropské komise.

Do funkce Dostálovou doporučila sama Jourová. Nakonec hnutí ANO do této funkce nominovalo Karlu Šlechtovou. Dostálová se dočkala až později. A to v prosinci 2017, kdy na MMR vystřídala právě Šlechtovou. Dostálová byla ministryní do prosince 2021, jejím nástupcem se stal současný ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

ANO bez Charanzové i Dlabajové

Poslanci ANO mají v současnosti dvě křesla místopředsedů v Poslanecké sněmovně. Jednou z místopředsedkyň byla Jana Mračková Vildumetzová, která ale ke konci září 2022 na funkci rezignovala kvůli rodinným vazbám na podnikatele Zakaríu Nemraha, obviněného v korupční kauze Dozimetr. Nahradila ji právě Klára Dostálová, druhým místopředsedou Sněmovny za ANO je Karel Havlíček.

ANO má v současnosti v europarlamentu pětici zástupců. Dita Charanzová ani Martina Dlabajová však již znovu za Babišovu partu nekandidují, šestá europoslanyně Radka Maxová po osmi letech ANO opustila a je v EP nyní za SOCDEM.

Na kampaň s Babišem

U Dostálové dlouho nebylo potvrzené, že lídryní bude skutečně ona a spekulovalo se, zda v ANO neukážou na někoho jiného. Proč nakonec dostala důvěru? Dle ní patrně proto, že jako ministryně pro místní rozvoj měla na starost dotace a další aktivity, týkající se právě Evropské unie. Dostálová se považuje za „inventář evropských fondů“.

„Já jsem lídr. Ale samozřejmě očekávám, že na kampaň budu jezdit s panem Babišem (...) Pan Babiš je ikona hnutí ANO. Myslím si, že všem kandidátům, ať už do krajských voleb nebo do eurovoleb, určitě pomůže (...) Já jsem s ním absolvovala hodně kontaktních kampaní a musím říct, že se mi to líbilo. Takže já se na to těším,“ uvedla Dostálová pro Seznam Zprávy.

Úzký vztah se Schillerovou

Dostálovou coby lídryni představila na společném videu šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Označila ji jako „naše Klára“, obě političky se vyznaly z toho, že se mají rády a mají spolu úzký vztah.

Dostálová následně jmenovala tři zásadní body, se kterými jde ANO do eurovoleb 2024.

„První bod je stop migraci. Nikdo nám nebude říkat, kdo tady u nás může žít a bydlet. Druhý zásadní bod je stop zelenému šílenství. Nikdo nám nebude říkat, v čem máme jezdit, v čem máme bydlet, jak máme žít. A třetí, ten zásadní bod je suverenita členského státu. Je to velmi důležité zachovat právo veta, protože právě právo veta nás donutí k tomu jednacímu stolu a tady si můžeme pak obhajovat zájmy České republiky,“ vzkázala Dostálová.

Video  Dostálová lídryní ANO pro eurovolby 2024: Uspěje "naše Klára"? Schillerová volá po červené kartě pro pětiokoalici  - ANO / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa