Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lipavský v Austrálii: Darem přivezl dres s klokanem a řešil i rozpínavost Putinova Ruska

Autor: ČTK - 
26. února 2024
11:57

Ministr zahraničí Jan Lipavský při nynější návštěvě Austrálie připomněl památné turné fotbalového klubu Bohemians v této zemi v roce 1927, z něhož si tým z pražských Vršovic odnesl slavný znak s klokanem i název. Šéf české diplomacie dnes na síti X uvedl, že symbolicky věnoval generálnímu guvernérovi Austrálie dres Bohemians podepsaný současnými hráči jako připomínku daru, který před téměř 100 lety dali tehdejší představitelé Austrálie mužstvu pro československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Tehdy fotbalisté po úspěšné čtyřměsíční cestě dovezli do vlasti dva malé klokany. Tématem vzájemného setkání nebyl ale jen fotbal, oba mluvili také o ruském imperialismu. 

Zelený klokan v bílém poli se poté stal klubovým znakem a fotbalistům v zelenobílých dresech se od té doby přezdívá „klokani“. Turné u protinožců také změnilo název klubu – původně to byl AFK Vršovice, jehož historie se začala psát v roce 1905. Australští pořadatelé ale chtěli mužstvo, které by svým názvem nějak reprezentovalo zemi původu, podle Lipavského navíc neuměli verbálně složitý název vyslovit. Protože šlo i o reprezentaci Československa, bylo mužstvu propůjčeno jméno Bohemians, tedy Češi, které jim zůstalo i po návratu. Přivezené klokany prezident Masaryk převzal jen symbolicky a věnoval je zvěřinci v Grébovce.

Bohemians najezdili během svého turné do Austrálie přes 50 000 kilometrů, z toho 36 000 km na lodích, 15 000 km vlaky a 500 km autobusy. Na australské půdě sehráli 19 utkání, z nichž ve 14 zvítězili, ve dvou remizovali a pouze ve třech prohráli. Zájezd se stal nejdelším turné v historii českého fotbalu.

„Bohemka byla oslovena ministerstvem zahraničních věcí, aby se její dres stal oficiálním darem České republiky pro guvernéra Austrálie. Je nám ctí, že téměř po sto letech můžeme u protinožců opět reprezentovat naši zemi,“ uvedl pražský klub.

S Davidem Hurleym, který v Austrálii oficiálně zastupuje britského panovníka, hovořil Lipavský nejen o společné fotbalové historii obou vzdálených zemí. Mluvili podle něj o ruském imperialismu a o tom, jak je bezpečnost Evropy propojena s bezpečností Indo-Pacifiku. Věnovali se také dalšímu rozvoji obchodní a obranné spolupráce, napsal ministr.

Lipavský do Austrálie přiletěl jako první český ministr zahraničí po 20 letech. Kromě představitelů tamní vlády a parlamentu se už setkal i s českými krajany. Připomněl, že Austrálie je zemí s pátou největší českou komunitou v zahraničí. „Zhruba 30 000 českých emigrantů či jejich potomků zde našlo nový domov. V neděli večer jsem měl některé z nich možnost pozdravit a poděkovat jim za to, jak českou kulturu udržují i na druhém konci planety,“ uvedl šéf české diplomacie.

Video  Bohemians se daří, ale klub zažil i těžké chvíle. Proč mají ve znaku klokana?  - iSport.tv
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi