„Manipulace se stimulátorem je jednoduchá a bezpečná. Pacient má přednastavenou intenzitu a dobu trvání stimulace. Terapii doplňuje logopedka z online poradny. První výsledky ukazují výrazné omezení řečových problémů,“ řekl vedoucí výzkumu Luboš Brabenec (34).

Léčba doma

Výhodou nové metody je i to, že pacient nemusí nikam cestovat, léčí se v domácím prostředí. „Odpadá tak problém s mnohdy složitým dojížděním a stimulátor mohou mít pacienti z celé ČR,“ vysvětlil vedoucí výzkumu.

Aby ovšem nová metoda mohla být uznána jako skutečně léčebná, musí ji vyzkoušet více pacientů. „Hledáme proto dobrovolníky s touto nemocí, kteří by se zapojili do výzkumu,“ dodal za neurovědce a vědce z CEITEC Masarykovy univerzity Brabenec.


CEITEC je samostatný vysokoškolský ústav Masarykovy univerzity Brno. Sídlí v univerzitním kampusu v Bohunicích a zaměřuje se na unikátní výzkumy. Pracuje v něm 381 vědců z celého světa ve 28 výzkumných skupinách.

Parkinsonova nemoc je degenerativní onemocnění, u kterého lze některého projevy (například třes) zmírnit léky. Problémy s hlasitostí a plynulostí řeči byly dosud neléčitelné. Nemoc odhalili lékaři už ve starověku. V novodobé historii ji poprvé popsal v roce 1817 londýnský lékař James Parkinson.

VIDEO: Lékaři FN Brno testují lepidlo, které dokáže lepit kosti.

Fotogalerie
4 fotografie