Díky titanu a hydroxyapatitu pak kosti napomáhá k rychlejšímu zacelení. „Využíváme toho, že cement na bázi fosforečnanu vápenatého tuhne. Ztvrdne při fyziologické teplotě a vytvaruje se, jak potřebujeme,“ vysvětlila vědkyně. Brněnská metoda umožnuje, že i větší zlomeniny se dají obvykle do pořádku už do šesti týdnů.

V hlavní roli pasta

Kostní implantát z titanu a hydroxyapatitu si lze představit jako 3D titanovou mřížku, která slouží jako kostra. Do děr se pak vloží pasta ze zpracovaného cementu. Při hydrolýze vzniknou krystaly hydroxyapatitu, které prorostou titanovou mřížkou, a vznikne celistvý implantát. Takový implantát lékaři voperují na místo chybějícího úseku kosti.

Titan slouží podle Kashimbetové jako mechanická opora, zatímco díky hydroxyapatitu se kost zahojí a dotvoří do zhruba šesti týdnů. „Výhodou celého procesu je jeho jednoduchost. Nepotřebujeme mnoho náročných kroků, personál, drahé přístroje nebo extra peníze. Díky 3D tisku vyrábíme personalizované implantáty. Stačí nám vlastně pasta, která tuhne ve vodě,“ doplnila vědkyně.

Ohlas ve světě

Oproti třeba keramice, která se při implantátech taky používá, je titan prý levnější, tvrdší a nerozbije se. Taky má mechanické vlastnosti podobné kosti. „Je to prostě nejlepší kandidát na zhojení kostí,“ tvrdí brněnská vědkyně, zabývající se biomedicínou.

Výsledky výzkumu týmu Adelie Kashimbetové již vzbudily pozornost ve světě. Výsledky bádání vydal například prestižní časopis Ceramics International.

VIDEO: Pražský IKEM v únoru poprvé použil metodu převozu bijícího srdce k transplantaci pro převoz orgánu ze Slovenska do ČR, kde se díky tomu podařilo zachránit život pětileté holčičce.

Video
Video se připravuje ...

Pražský IKEM poprvé použil metodu převozu bijícího srdce k transplantaci pro převoz orgánu ze Slovenska do ČR, kde se díky tomu podařilo zachránit život pětileté holčičce. (2. února 2022) IKEM