Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zraněné orlici zachránil život starostlivý partner: Záchranáři ji po necelém roce vypustili do přírody!

Autor: pma - 
19. února 2024
13:56

Během loňského dubna přijala Záchranná stanice Huslík v Poděbradech zraněnou samici orla mořského. Ta měla po střetu s elektrickým vedením rozsáhlé poranění pařátu a křídla. I když prvotní prognózy nevypadaly dobře, po více než 10 měsících se samička natolik uzdravila, že mohla být vypuštěna do volné přírody.

Když pan Vlastník nalezl vloni na okraji strouhy kousek za obcí Krakovany zraněnou samici orla mořského, neváhal a kontaktoval Záchranou stanici Huslík v Poděbradech. Zvířeti zvěrolékaři diagnostikovali zranění pařátu a křídla, zřejmě od elektrického vedení.

Zraněná orlice nedokázala létat a byla extrémně vysílená. „S tímto omezením se však dokázala nějakou dobu udržet při životě díky jejímu partnerovi, který jí přinášel ulovenou kořist,“ vysvětlila před časem stanice. Stav samice byl velmi vážný a nebylo jisté, zda přežije.

Díky pomoci záchranářů a dobrovolníků se ale orlice nakonec dokázala uzdravit. „Když jsme tento příspěvek zveřejňovali, netušili jsme, jak vše nakonec skončí. O to větší radost máme, že se zázrak skutečně stal - a to i díky Vám, kteří jste přispěli na její léčbu,“ uvedla před pár dny záchranná stanice na sociální síti.

Video  Samice orla mořského se po 10 měsících vrátila do volné přírody.  - Záchranná stanice Huslík
Video se připravuje ...

Dnes již zcela zdravá orlice byla po více než 10 měsících vypuštěna zpět do volné přírody. Záchranáři z Poděbrad poděkovali i kolegům z Boru u Skutče, kteří samici poskytli volnou voliéru, kde se mohla zotavovat. 

O tom, jak se samici bude ve volné přírodě dařit, bude pracovníky stanice informovat Dušan Rak. „Ten nám již několik let pomáhá s monitoringem uzdravených pacientů pomocí speciálních GPS vysílaček,“ vysvětlili záchranáři z Poděbrad. A právě i díky lokaci mohou záchranáři za čas zjistit, zda se samičce podařilo znovu setkat se svým starostlivým orlím partnerem. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi