Koncem listopadu loňského roku zazvonil v záchranné stanici telefon - oznamovatel žijící poblíž nahlásil, že se v rákosí u jednoho z motolských rybníků schovává labuť. Je úplně vyčerpaná a apatická a nemá už sílu bojovat. „Ihned jsme ji převezli k nám do tepla a zahájili léčbu. Zpočátku byla labuť úplně odevzdaná, neschopná se sama najíst ani udržet tělesnou teplotu. Musela být tedy pod vyhřívací lampou a dostávat potravu sondou. K tomu probíhala léčba antibiotiky a podpůrnými léky,“ popsala záchranná stanice na Facebooku s tím, že labuť nejspíš chytla virové onemocnění.

Ošetřovatelé o ni svědomitě pečovali, po týdnu už začala labuť sama jíst a postupně nabírala na síle. Cesta ale byla kostrbatá - než se labuť uzdravila, trvalo dlouhé dva měsíce! V pátek 26. ledna se ale konečně mohla vrátit ke svému milému labuťákovi, který na ni celé dva měsíce věrně čekal. 

Záchranná stanice také uvedla, že labuť Kotrmelína, jak ji lidé, kteří žijí poblíž motolských rybníků pojmenovali, nebyla jejím pacientem poprvé. „Její ornitologický kroužek nám prozradil, že jsme se s ní setkali už v roce 2017. Tehdy se ještě coby malé mládě zamotala do pohozeného rybářského vlasce na Košíkovských nádržích v Praze 11 a potřebovala naši pomoc. Vyprostili jsme ji a vrátili zpět k rodičům,“ uvedla záchranná stanice.

Ani Kotrmelínin milý jim není neznámý. „Ten se do naší péče dostal v roce 2022, kdy mu kdosi v době hnízdění zlomil křídlo. Patrně se s ním dostal do křížku, když labuťák bránil svou rodinu s mláďaty. Křídlo bylo bohužel zlomené tak nešťastně, že labuťák o část přišel. Od té doby není schopen létat,“ popsala stanice na Facebooku.

„Když jsme jej tehdy vrátili zpět k samici, která dosud vodila mláďata, zpočátku ho nechtěla přijmout. Trvalo několik týdnů, než byla rodina znovu pohromadě. V roce 2023 pak labutí partneři i přes samcův handicap úspěšně zahnízdili a odchovali mláďata. Doufáme, že neštěstí se této labutí rodině už bude vyhýbat. Oba, samec i samice, už toho zkusili dost. Držme jim všichni palce,“ dodali.

Fotogalerie
11 fotografií