„Elisabeth jsme nyní začali věnovat větší pozornost. V plánu je velká voliéra, což je také nutnost, abychom ji poté sehnali partnera. Našim cílem je se pokusit odchovat orla královského. Sehnat partnera pro Elisabeth nebude jednoduché. V tuzemských zoo jsou k dispozici jen tři, ve volné přírodě hnízdí v Česku jedenáct párů,“ prozradil vedoucí stanice Jaroslav Sedláček.

Orlice má na námluvy i tak dost času, pohlavní dospělosti dosáhne až mezi pátým až šestým rokem života. I přes zdravotní hendikep Elisabeth v azylu očividně prospívá. „Denně spořádá kolem půl kilogramu masa,“ dodal Sedláček.

Video
Video se připravuje ...

Vedoucí záchranné stanice Jaroslav Sedláček se zraněnou orlicí v roce 2021 Zdeněk Matyáš

Ve volné přírodě spousta nebezpečí

Ve volné přírodě čeká na orlí populaci řada nástrah, o čemž svědčí i úraz, který orlici vážně pošramotil. „Než dospěje, najde partnera a vyvede mláďata, uplyne zmíněných pět až šest let. To je dlouhá dobu, kdy na orla čeká spousta nástrah. Dráty, odstřel a bohužel i otrávené návnady,“ vysvětlil vedoucí záchranné stanice.

Mluvící krkavec se rád předvádí

V Rajhradě aktuálně stabilně žije sto jedinců různých zvířecích druhů. K vidění jsou mimo jiné srnci, čápi, labuť a především draví práci. V plánu je výběh pro vydru. Při školních exkurzích zaujme asi nejvíce krkavec. „Když se mu chce, mluví. Krkavci jsou velmi inteligentní, nemají rádi nudu. Sledují okolí, zachycují různé zvuky, napodobují je,“ prozradil Jaroslav Sedláček.

Aktuální seznam záchranných stanic sdružených v Národní síti záchranných stanic v ČR podle územní působnosti najdete na www.zvirevnouzi.cz

Fotogalerie
7 fotografií