Samička, kterou loni coby mládě okroužkovali v Maďarsku, uletěla stovky kilometrů, než dorazila na jižní Moravu. Bohužel u Vlasatic si nevšimla drátů vysokého napětí. Narazila do nich a zlomila si pravé křídlo. Naštěstí se našli obětavci, kteří okamžitě kontaktovali záchrannou stanici v Rajhradě.

Křídlo ji amputovali

„Nárazem do nadzemního vedení velmi vysokého napětí si způsobila otevřenou zlomeninu pravého křídla. Křídlo se již nedalo zachránit, a proto následující den podstoupila chirurgický zákrok a prakticky celá končetina jí byla amputována," popsal smutný okamžik vedoucí záchranné stanice Jaroslav Sedláček.

Video
Video se připravuje ...

Vedoucí záchranné stanice Jaroslav Sedláček o zranění orlice Elisabeth Zdeněk Matyáš

Napjaté čekání, zda nová obyvatelka stanice nezůstane po zákroku apatická, se naštěstí brzy změnilo v úlevu. „Po operaci ještě prospala zbytek dne, následující den již byla plně aktivní. Několik dnů byla umístěna v ošetřovacím boxu a krmena. Opakovaně odmítala přijímat potravu sama a i tu velmi lákavou. To se změnilo až minulý týden, kdy byla umístěna ven a potravu začala přijímat již sama," upozornil Sedláček.

Říkají ji Elisabeth

Tři týdny po veterinárním zákroku si pacientka, která dostala jméno Elisabeth, užívá venkovního prostoru. Bedlivě pozoruje okolí, poskakuje po vymezeném teritoriu. Společnost ji v sousední voliéře dělá samice orla mořského.

„Není vyloučeno, že bychom jí časem chtěli sehnat i partnera. Ale je ještě mladá, orel královský vyspívá kolem pátého šestého roku života. Jisté je, že u nás zůstane po zbytek svého života," řekl Sedláček. 

Většina okřídlených obyvatel záchranné stanice prožila podobnou nepříjemnost jako Elisabeth. „Nebezpečné jsou pro ně dráty vysokého napětí, jiní jsou obětí srážek s auty na silnicích. Měli jsme také postřelenou samičku luňáka, staráme se i o ptačí sirotky,“ vypočítal vedoucí záchranné stanice.

Stanice zajišťuje příjem všech druhů volně žijících živočichů z území obcí s rozšířenou působností Židlochovice, Hustopeče, Ivančice, Moravský Krumlov, Pohořelice, Znojmo, Mikulov a Břeclav. Nepřetržitě 24 hodin na pohotovostním telefonu 606 184 100. Jestli chcete podpořit záchrannou stanici, více informací je ZDE

Fotogalerie
14 fotografií