Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ruská chlouba šla ke dnu! Ukrajinci v Černém moři potopili elitní výsadkovou loď

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
14. února 2024
11:53
14. února 2024
09:04

Ukrajinské ozbrojené síly ve spolupráci s ukrajinskou vojenskou rozvědkou HUR při operaci v Černém moři potopily ruskou výsadkovou loď Cezar Kunikov. Informace listu Ukrajinska pravda potvrdil dnes ukrajinský generální štáb. Kreml odmítl zprávy komentovat.

Ruské ministerstvo obrany nicméně dnes dříve uvedlo, že v oblasti Černého moře sestřelilo šest dronů. Rozvědka HUR v prohlášení zveřejněném spolu se záběry z dronu uvedla, že loď zasáhly bezpilotní čluny Magura V5 ukrajinské výroby. Ty podle rozvědky už na začátku února zničily raketový člun Ivanovec, připomíná ruskojazyčný server BBC.

„Ukrajinské ozbrojené síly společně se zpravodajskou jednotkou ministerstva obrany zničily velkou výsadkovou loď Cezar Kunikov. V době zásahu se nacházela v ukrajinských teritoriálních vodách poblíž Alupky,“ napsal generální štáb. Město Alupka leží na jižním pobřeží Krymského poloostrova, který Rusko v roce 2014 anektovalo.

Vojenská rozvědka dodala, že její drony zasáhly levou část trupu, načež se loď začala potápět. Loď podle ní může obývat až 87 členů posádky, přičemž bez dalšího vysvětlení napsala, že „záchranné operace okupantů byly neúspěšné“.

Výsadkové plavidlo Cezar Kunikov patří do třídy Ropucha, stejně jako loď Novočerkassk, jejíž poničení při ukrajinské operaci potvrdilo ruské ministerstvo obrany loni v prosinci. Loď se v tu dobu nacházela v přístavu Feodosija na anektovaném Krymském poloostrově.

Ukrajinska pravda, která zveřejnila záběry dýmu nad mořem, poznamenala, že loď je pojmenovaná po sovětském námořním veliteli Cezaru Lvoviči Kunikovovi, který byl zraněný v boji a zemřel 14. února 1943. „Je symbolické, že ruský námořník, jehož jméno loď nese, zemřel před přesně 81 lety,“ napsala na telegramu vojenská rozvědka.

Video  Putin během rozhovoru s Carlsonem: Podivný třes nohy! Musel si ji přidržovat rukou  - reprofoto X/Tucker Carlson
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa