Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pár týdnů před promlčením zločinu v Krupce: Po 20 letech objasnili vraždu miminka, ale...

Aktualizováno -
9. února 2024
12:01
Autor: ČTK - 
9. února 2024
11:38

Policisté po dvaceti letech objasnili případ vraždy novorozence v Krupce na Teplicku. Díky vývoji v oboru genetického zkoumání dohledali otce a poté i matku dítěte, která se k činu přiznala. Žena podle znalců v dané době prakticky nevěděla, co dělá. Na základě posudků policie případ odložila s tím, že při činu nebyla schopna vnímat důsledky svého jednání. Novinářům to v pátek řekl Martin Charvát z ředitelství policie Ústeckého kraje.

Novorozence našel 2. března 2004 při prohledávání kontejnerů na odpad bezdomovec. Dítě bylo v plastovém kontejneru před panelovým domem. Bezprostřední příčinou smrti chlapečka bylo udušení z vdechnuté krve matky a neposkytnutí pomoci dítěti po porodu.

Přes veškeré úsilí kriminalistů se tehdy nepodařilo najít matku dítěte, ani pachatele činu a věc odložili. Promlčecí lhůta za vraždu by uplynula letos 3. března.

Ve spolupráci s policejním prezidiem a kriminalistickým ústavem vytipovali loni policisté tento případ k nové analýze zajištěných stop. Prověřování začalo v červenci loňského roku. „Dostali jsem nejprve šest profilů mužů, kteří by mohli být otcem dítěte. Jeden z nich jím skutečně byl, takto jsme se dostali až na pachatelku,“ uvedl Alexander Fuč z odboru obecné kriminality.

Matka dítěte nikdy nebyla trestně stíhána, v době spáchání skutku jí bylo 18 let. V současnosti má žena z Teplicka rodinu, žije normálním životem. Porodník, psycholog a psychiatr konstatovali, že se u ní pravděpodobně v důsledku neočekávaného porodu rozvinula těžká akutní stresová reakce a schopnost se ovládat byla v dané době vymizelá, nebyla schopná zvážit důsledky svého jednání a ovládnout ho.

Protože žena nebyla v době spáchání činu trestně odpovědná, kriminalisté případ letos v lednu odložili. „Dostatečným trestem pro ni bylo už to, že dvacet let s tím, co udělala, žila. S ženou jsme mluvili mnohokrát, patrná na ní byla úleva poté, co čin vyšel najevo,“ řekl Fuč.

K objasnění případu pomohlo to, že lze zkoumat rodovou linii otce. „To bychom v roce 2004 nedokázali, v té době jsme nedokázali zkoumat chromozom Y. Matka nikdy neměla s policií co do činění. V databázi se nacházel otec pro jinou trestnou činnost, kdy mu byli odebrány vzorky DNA. Otec nás pak dovedl na matku dítěte, která se k činu bezprostředně přiznala,“ uvedl Charvát.

Video  Insta Crime Podcast: Děsivá vražda jako z majora Zemana! Tělo ve studni našli až po 8 letech.  - pdc, icp, Jedlička, Chebotareva
Video se připravuje ...

lubosbeyr ( 9. února 2024 18:24 )

To jsem netušil, že máme takhle úspěšnou policii. 😃

Rose Haupt ( 9. února 2024 15:49 )

A vražedkyně, co ubodá chlapa injekcemi a pak čeká, že jeho tělo samo zmizí si klidně ordinuje dál? A ještě z ní děláte chudinku a zpovídáte jí jak nějakou superstar? 😳
Vyšetřovatelé a státní zástupce by se od ní nechali vyšetřit? 😳
V jakém světě to probůh žijeme?

beda88 ( 9. února 2024 12:28 )

nuuuuu, popravdě mě naši líní zákonodárci zklamali. vymýšlí pí.č.o.ny, ale zásadní věci nedělaj. nikdo mi např. nevysvětlí proč má být u takto závažných tr. činů vůbec nějaká promlčecí doba? co je to za nesmysl? dovedete si představit, že vám někdo zabije dítě a za 2o let a 2 dny přijde soused a řekne, sorry, to jsem byl já, ona mě tvoje dcera ale vyprovokovala s těmi minisukněmi. Když asi před 10 lety znásilnil a zabil tu 13 letou holčinu její spolužák stejného věku, přejmenoval se na Nováka a už zase páchá tr. činnost, tak všichní řvali, že je potřeba snížit věkovou hranici pro závažné tr. činy. a co se stalo? VŮBEC NIC. 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání