Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fikáčková, Jonesová nebo Gosnell: Tito zdravotníci vraždili novorozence!

  • Autor: ČTK,pma - 
    21. 8. 2023
    16:34

    V pondělí 21. srpna uložil soud v britském Manchesteru doživotní trest bez nároku na předčasné propuštění zdravotní sestře Lucy Letbyové (33). Ta byla odsouzena za vraždu sedmi novorozenců a pokus o vraždu dalších šesti. Nejedná se ale o jediný případ, kdy zdravotnice namísto pomoci a péče o děti vraždila. Podobný tragický případ se udál i v Československu. 

  • 1.Marie Fikáčková – Československo

    Marie Fikáčková Marie Fikáčková | Archiv rodiny

    V říjnu roku 1960 soud odsoudil k smrti za vraždu dvou novorozenců a dvě ublížení na zdraví zdravotní sestru Marii Fikáčkovou, která na přelomu 50. a 60. let vraždila novorozence v sušické nemocnici. Policistům se přiznala k nejméně deseti vraždám. Za tyto činy byla v dubnu 1961 v pankrácké věznici oběšena.

    „V první výpovědi řekla, že vraždila, protože nenáviděla Čechy. Ona byla sudetská Němka a po válce jejich dům spravoval nucený správce. Právě jeho vnučka byla jednou z obětí,“ řekl novinář Stanislav Motl, který o případu hovořil v lednu 2007 v pořadu televize Nova.

    Později Fikáčková řekla, že ji hrozně rozčiloval dětský pláč v době, kdy měla mít menstruaci. K první vraždě se údajně odhodlala už na podzim 1957, teprve několikadenní děti zabíjela v letech 1957 až 1960. Zatčena byla 27. února 1960. Na případ kriminalisty upozornil lékař, který mrtvolky dětí pitval. Nezdálo se mu, že v sušické porodnici zemřely dvě děti krátce po sobě na stejná zranění.

    Video  Marie Fikáčková vraždila novorozeňata, protože nesnesla jejich pláč.  - Videohub
    Odemknout video

  • 2.Genene Jonesová – USA

    Americká zdravotní sestra a ošetřovatelka s licencí Genene Jonesová za vraždy novorozenců dostala trest 99 let vězení. Americká zdravotní sestra a ošetřovatelka s licencí Genene Jonesová za vraždy novorozenců dostala trest 99 let vězení. | Profimedia

    K trestu 99 let vězení byla v únoru 1984 odsouzena americká zdravotní sestra a ošetřovatelka s licencí Genene Jonesová, která podle obžaloby zavraždila dva novorozence vpíchnutím heparinu a dalších látek.

    Později byla odsouzena k dalším 60 letům vězení. Celkový počet jejích obětí není znám, ale spekuluje se, že Jonesová zavraždila až 60 kojenců, a to od začátku své ošetřovatelské kariéry v roce 1977.

  • 3.Beverley Allittová – Velká Británie

    Zdravotní sestra Beverley Allittová zavraždila čtyři kojence. Zdravotní sestra Beverley Allittová zavraždila čtyři kojence. | Profimedia

    Soud v britském Nottinghamu odsoudil v květnu 1993 k 13násobnému trestu doživotí zdravotní sestru Beverley Allittovou za vraždu čtyř kojenců a za pokus o vraždu dalších tří novorozenců v nemocnici Grantham and Kesteven Hospital v Lincolnshire v období od února do dubna 1991.

    Novorozencům aplikovala do krve velké dávky inzulinu nebo vzduchové bubliny. V listopadu 2021 jí vypršela minimální sazba třiceti let odnětí svobody a získala nárok na podmínečné propuštění. Nyní se nachází podle britského tisku v přísně střežené psychiatrické léčebně.

  • 4.Kermit Gosnell – USA

    Doktor Kermit Gosnell byl odsouzen za nelegální potraty k doživotí. Doktor Kermit Gosnell byl odsouzen za nelegální potraty k doživotí. | Profimedia

    Soud v americké Filadelfii poslal v květnu 2013 na doživotí za mříže lékaře, který prováděl ilegální potraty. Soud uznal doktora Kermita Gosnella vinným z vraždy prvního stupně. Gosnell podle soudu prováděl potraty dlouho po 24. týdnu těhotenství, což je ve státě Pensylvánie nejvyšší zákonem stanovená lhůta (děti narozené v této fázi těhotenství jsou přitom lékaři schopni zachránit).

    Prokazatelně způsobil smrt nejméně dvou živě narozených dětí, za což dostal dva tresty doživotí. Trestu smrti se vyhnul výměnou za to, že se vzdal práva na odvolání a možnosti požádat o podmínečné propuštění.

  • 5.Lucy Letbyová – Velká Británie

    Zdravotní sestra Lucy Letbyová (33) je podle soudu vinna z vraždy sedmi novorozenců. (18.8.2023) Zdravotní sestra Lucy Letbyová (33) je podle soudu vinna z vraždy sedmi novorozenců. (18.8.2023) | Profimedia

    Soud v britském Manchesteru uložil v pondělí 21. srpna 2023 doživotní trest bez nároku na předčasné propuštění bývalé zdravotní sestře Lucy Letbyové odsouzené za vraždu sedmi novorozenců a pokus o vraždu dalších šesti.

    Odsouzená v červnu 2015 a v následujících 13 měsících „promyšleně, vypočítavě a lstivě“ v nemocnici v anglickém Chesteru vraždila a pokoušela se vraždit novorozeňata, která jí byla svěřena do péče, uvedl soudce James Goss.

    Některým obětem vpichovala vzduch do krevního oběhu, jiným inzulin, dalším podávala mléko a někdy úmrtí předcházelo více pokusů o otravu.

  • 6.Galerie článku

    Video  Marie Fikáčková vraždila novorozeňata, protože nesnesla jejich pláč.  - Videohub
    Odemknout video

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání