Brněnský městský soud rozhodl o propuštení obviněného z vazby již 24. července. „Státní zástupce ale proti tomu podal stížnost a spis byl následně předložen Krajskému soudu v Brně,“ upřesnila mluvčí městského soudu Petra Láníčková. Nadřízený Krajský soud nyní v neveřejném zasedání rozhodl, že Ukrajinec bude čekat na soud na svobodě.

Podle soudu postačí, když bude institut vazby nahrazen dohledem probačního úředníka. Obžalovaný navíc musí písemně slíbit, že se nedopustí žádné trestné činnosti a na vyzvání bude k dispozici soudu, žalobcům i policii. Podle informací Blesku se soudce, mající na starosti vazební záležitosti případu, neztotožnil s právní kvalifikací vraždy. Jak s touto skutečností naloží vyšetřovatelé, není dosud známo.

Video
Video se připravuje ...

Stovky lidí se v Brně sešly uctít památku zavražděného Roma Nikolase. Hynek Zdeněk

Mluvčí městského soudu Petra Láníčková nicméně zdůraznila, že „pokud jde o dotazy na změnu právní kvalifikace, tak se v předmětné věci právní kvalifikace nezměnila, pan soudce rozhodující v přípravném řízení o vazbě se však s právní kvalifikací, pro kterou bylo zahájeno trestní stíhání obviněného, neztotožnil“.

Pokud jde o kvalifikaci samotnou, rozhodující soudce v této fázi řízení ani není oprávněn trestný čin překvalifikovávat. To přísluší jen policii nebo státnímu zastupitelství.

Osudová hádka a nůž

Ukrajinec u zastávky MHD nedaleko přehrady v Brně-Bystrci po divoké rozmíšce mezi dvěma skupinami mladíků zabil v sobotu 10. června nožem svého soka v hádce a jeho bratra pobodal. Spor se vedl údajně kvůli hlasité hudbě během jízdy tramvají. „Cizinec je v cele zadržení a je podezřelý z vraždy,“ uvedl tehdy policista Petr Vala. Vyšetřování později vedlo k obvinění útočníka z vraždy. Ve vazbě čekal útočník až dosud na soud. Vražda vyvolala v Brně vlnu napětí a xenofobních nálad, především mezi Romy a Ukrajinci.

Fotogalerie
20 fotografií