Tragická nehoda se stala 4. srpna 2021 ráno na rovném a přehledném úseku silnice I/50. Profesionální řidič nákladního auta Renault Master tehdy jel ve směru od Brna na Kunovice. Podle rozsudku Wróbel řádně nesledoval situaci v provozu a jel rychlostí nejméně 110 kilometrů v hodině v místě, kde byla povolená rychlost omezena na 70 a následně 50 kilometrů v hodině.

Podle soudu nereagoval na dodávku při krajnici se zapnutými oranžovými výstražnými světly a do stojícího vozidla narazil.

Nic si prý nepamatuje

Cizinec tvrdil, že si nic z tragédie nepamatuje. „Kdybych neměl děti, vezmu si život. Vůbec si nepamatuju, co se stalo. Asi jsem ztratil vědomí, chtěl jsem si otevřít okno. Opravdu nevím, mám úplně vyresetovaný mozek,“ prohlásil Wróbel v březnu u Okresního soudu v Uherském Hradišti.

Rodinám zemřelých se omluvil, už dříve jim napsal osobní dopisy. „Je mi to moc líto, neudělal jsem to záměrně, snad mi někdy odpustíte,“ dodal otec dvou dětí, který pozůstalým i sobě převrátil život naruby. Údajně se dodnes léčí na psychiatrii.

Video
Video se připravuje ...

Žalobce Jiří Kadlec k trestu pro nepozorného řidiče, který zabil dva cestáře Zdeněk Matyáš

Proti tříletému pobytu ve vězení se ale odvolal, jeho obhájce navrhoval dvouleté domácí vězení. Odvolací senát Krajského soudu v Brně však měl od počátku jasno.

Vězení i zákaz řízení  

„To, že se obžalovaný léčí na psychiatrii, nemění nic na tom, že způsobil nehodu s fatálními následky, a nese za ni plnou trestní odpovědnost. Obžalovaný namítá, že rozsudek bude mít fatální dopad na jeho rodinu, jako profesionální řidič si to ale měl uvědomit a uzpůsobit jízdu," vysvětlil soudce Josef Teplý, proč senát odvolání zamítl. Původně hrozilo obžalovanému až šest let v base.

Kromě vězení navíc nesmí Wróbel pět let řídit žádné motorové vozidlo.

Fotogalerie
5 fotografií