Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hackeři odhalili cenu sebevražedných dronů. Rusové za část Šáhidů platili zlatem

Autor: vja - 
9. února 2024
05:00

Hackerská skupina tvrdí, že získala informace o výrobních nákladech sebevražedných bezpilotních letounů íránské výroby Šáhid-136, které jsou hojně využívány při ruských útocích na cíle na Ukrajině. Dostupné informace zveřejnil server Newsweek.

Skupina Prana Network uvedla, že pronikla na e-mailové servery íránské společnosti Sahara Thunder, která pravděpodobně působí jako krytí pro Islámské revoluční gardy (IRGC) a vyrábí nyní nechvalně proslulé drony.

Zdá se, že dokumenty zveřejněné hackery podrobně popisují jednání mezi ruskými a íránskými zástupci o dodávkách tisíců kusů letounů a také probíhající výstavbě továrny ve zvláštní ekonomické zóně Alabuga ve středním Rusku.

Jednotková cena stanovená íránskou stranou činila podle uniklých informací asi 23 milionů rublů - v té době přibližně 3 750 000 dolarů. Zástupci Moskvy podle Prany zajistili sníženou cenu při hromadných objednávkách. Údajně bylo dosaženo dohody na 2 000 kusů dronů za jednotkovou cenu 290 000 dolarů a následně na 6 000 kusů za jednotkovou cenu 193 000 dolarů.

Zmíněné dokumenty naznačují mnohem vyšší náklady za kus, než se dříve uvádělo. Deník Guardian v lednu napsal, že výroba jednoho dronu Šáhid by měla vyjít přibližně na 20 000 dolarů, zatímco Atlantic Council odhaduje výrobní náklady v rozmezí 20 000 až 40 000 dolarů. Zdá se rovněž, že Rusko platí za část dovezených dronů zlatem. Například v únoru 2023 převedla společnost Alabuga Machinery společnosti Sahara Thunder 2 miliony gramů zlata.

Bezpilotní letouny Šáhid se staly klíčovým prvkem ruských útoků na Ukrajinu. Kyjev v prosinci uvedl, že Rusko jich za předchozích 22 měsíců použilo na území Ukrajiny více než 3 700. Drony Šáhid-136 oficiálně vstoupily do služby v íránské armádě v roce 2021. Jejich rozmanité varianty a předchůdci byli rovněž používáni hútíjskými silami bojujícími v Jemenu.

V Rusku drony získaly jméno Geran, zatímco Ukrajinci jim kvůli jejich hlučným motorům přezdívají „sekačky na trávu“ a „létající mopedy“. Ruská armáda zjevně své Šáhidy modernizovala, aby zvýšila jejich odolnost. Nejnovější verze mají černý nátěr, proudové motory a jsou vyrobeny z materiálu hůře zjistitelného radarem.

Bezpilotní letouny jsou často používány k útokům na energetickou a námořní infrastrukturu. Jejich dolet je dostatečný k tomu, aby dosáhly až do Lvovské oblasti a byly schopné zasáhnout zařízení podél Dunaje.

Podle deníku The Washington Post Moskva momentálně staví továrnu na výrobu Šáhidů v centrální ruské oblasti Tatarstán. Podle novin má být zařízení do roku 2025 schopné vyrobit až 6 000 kusů bezpilotních letounů.

17:30
27. 4. 2024

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
27. 4. 2024

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
27. 4. 2024

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

Kompletní online
Video  Obří útok na Ukrajinu. Agáta platí desetitisíce kvůli Soukupovi. Kdo zastoupí Karla III?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa