Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Říkali, že jsme Rusové, Ukrajina nikdy neexistovala.“ Veronika 14 měsíců trpěla v ruské škole

Autor: mav, swp - 
8. února 2024
05:00

Rusko uvádí, že se „ujalo“ 700 tisíc dětí z Ukrajiny a odvezlo je do bezpečí před boji. Nezřídka jim však mění identitu a snaží se jim do hlavy vtlouct, že jsou taky Rusové. „Každý den mi říkali, že tu zůstanu navždy a nikdy Rusko neopustím,“ popsala Veronika, jedna z mála, kterou rodiny dokázaly získat zpátky. Pomáhat se snaží i první dáma Ukrajiny Olena Zelenská.

„Říkali mi, že Ukrajina neexistuje, že nikdy neexistovala, že jsme všichni Rusové... Občas mě ostatní děti mlátily za to, že jsem proukrajinská,“ cituje ji deník The Guardian. Nadávaly jí do nacionalistů, banderovců...

Do Ruska ji neodvlekli nuceně, skutečně tam, jako mnoho dalších, rodina doufala v bezpečí. Veronika vyrůstala ve vesnici v Charkovské oblasti, sotva dva kilometry od hranice s Ruskem. Tam se poprvé podívala až předloni, ve dvanácti letech – odešly s tetou, když se přes hranici, včetně jejich vsi, valily ruské kolony. Pobývaly v několika uprchlických táborech. Později je ale ruské úřady rozdělily, Veroniku poslaly do dětského domova v Lipecku, zhruba na půl cesty mezi ukrajinskou hranicí a Moskvou.

Z traumatu jí padaly vlasy

„Bylo tak těžké být v tomto prostředí sama, když mi všichni o Ukrajině říkali hrozné věci,“ popsala Veronika na konferenci v lotyšské Rize nazvané Unesené Ruskem – Ruská válka s dětmi. Byla tak traumatizovaná, že hodně zhubla a začaly jí vypadávat vlasy. Tato muka v ruské škole snášela 14 měsíců.

Rodina se ovšem nevzdala. Máma do Ruska nemohla, dříve totiž sloužila v ukrajinské armádě a hrozilo by jí zatčení. Vydala se tam tedy babička. Lipeck je z Charkova 400 kilometrů, jenže přímou cestou přes frontu se tam teď dostat nedá. Cestovala přes Polsko a pobaltské země, tisíce kilometrů. Nakonec svou vnučku dokázala vyzvednout a přivézt zpět na Ukrajinu.

Ruské úřady avizují, že když si pro ně rodiče přijedou, děti vydají. Jenže takových případů se šťastným koncem je málo. Kyjev má konkrétně údaje o 19 500 ukrajinských dětech v Rusku, vrátit se podařilo čtyři stovky. Celkově ale Ukrajina předpokládá, že jde asi o desetinásobek, Rusko dokonce zmiňuje 700 tisíc převezených dětí.

„Rusko jim říká, že jsou nechtěné, že je nikdo nehledá. Mění jim jména a snaží se jim vydat ruské pasy,“ řekla manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská v Rize na konferenci. Ne všechny děti se daří vypátrat, ruské úřady jim mění identitu, nejsou schopné kontaktovat své rodiny, pokud je mají…

„Jste zticha, nic neříkáte, nijak se neprojevujete, nikomu nevěříte, svobodně se nesmíte pohybovat, žijete jako zamrzlí. Je to vnitřně velmi zraňující,“ popsala situaci ukrajinských dětí v Rusku Olena Rozvadovská, která na Ukrajině organizuje psychologickou podporu pro děti. „My teď budujeme expertizu, jak takovým dětem pomáhat – s takovými případy snad na světě nikde není zkušenost,“ uvedla pro Blesk Zprávy.

„Teď chci jen pomoci i dalším ukrajinským dětem, aby se vrátily domů,“ uzavřela svou zpověď Veronika.

Video Rusové během války unesli desítky tisíc dětí. - Bandicam
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa