Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéfkuchaři plísňová infekce rozežrala plíce: Chytil ji při procházkách v přírodě?

Autor: rc - 
15. února 2024
18:03

Týdny o život v nemocnici bojoval šéfkuchař Ian Pritchard z amerického státu Michigan. Devětadvacetiletý muž se na podzim nakazil plísňovou infekcí tzv. blastomykózou. Infekci způsobila půdní houba Blastomyces dermatitidis, která napadla a zničila jeho plíce. Lékaři Iana nakonec na jeho přání odpojili od přístrojů.

Ian, který pracoval jako šéfkuchař, onemocněl na podzim minulého roku. Nejprve si myslel, že má pouhou chřipku. Napovídaly tomu všechny jeho symptomy. Bolely ho svaly a klouby, měl horečku, kašel a zimnici. Nicméně jeho stav se rychle horšil a nakonec na Den díkůvzdání byl převezen do nemocnice v Detroitu, kde skončil na jednotce intenzivní péče.

Lékaři mu diagnostikovali nebezpečné infekční onemocnění blastomykózu, kterou způsobují Blastomyces dermatitidis tzv. dimorfní houby. Jak uvádí britský deník Daily Mail, vláknitá houba vypadá nenápadně. Roste v půdě, ve vlhkých listech a hnijícím dřevě. Ovšem jakmile ji člověk vdechne, v plicích se mění a způsobuje vážné onemocnění. Zdravotníci sice nenašli zdroj jeho infekce, nicméně fotografie na jeho sociálních sítích dosvědčují, že Ian trávil spoustu času v přírodě. Ať už s přáteli na lovu či se svým pejskem.

Poté, co mu infekce napadla plíce, jeho stav se rapidně zhoršil. „Ukázali nám snímek jeho plic. Doslova vypadal jako ementál,“ uvedl otec Iana Ron pro výše zmíněný deník. „Je to ve vzduchu, je to na stromech, je to v mokrém listí, je to v půdě, je to v bahně, je to všude,“ dodal Ron, který přišel o druhé dítě. Ianům starší bratr se narodil předčasně v osmi měsících mrtvý. Chlapce přežila jejich sestra Megan, která byla po Ianově boku, když zemřel. Devětadvacetieltého šéfkuchaře nakonec lékaři odpojili od přístrojů na jeho přání.

Video  Porucha trávícího ústrojí. Co může způsobit častý průjem?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi