Jelikož už není povinné testování, je možné, že mnoho pacientů onemocní covidem a pak vzápětí nasedne na organismus chřipka nebo jiná podobná infekce.

Záněty a slabá imunita

„Dlouho trvající kašel přetrvává například po zánětu horních a středních cest dýchacích, který poškozuje a zjizvuje sliznice,“ vysvětluje praktický lékař Cyril Mucha a pokračuje: „Představte si své sliznice jako láhev a zánět jako kartáč, kterým se hrdlo láhve čistí. A takto poškozené zjizvené sliznice dráždí ke kašli a potřebují čas, než se zahojí.“

Dalším důvodem podle doktora Muchy je i to, že lidé obecně mají slabší imunitu a hůře se s nemocemi vypořádávají. „V covidovém čase jsme se chránili rouškami a infikovali jsme se velmi málo. A to oslabilo naši imunitu, a proto s infekcemi bojujeme déle, než je běžné.“

 

Inhalace, odpočinek, kloktání

Aby se kašel zklidnil a doba zkrátila, je potřeba šetřit dýchací cesty. „Doporučuji inhalace a kloktání vincentkou nebo šalvějí. Doma udržovat spíš nižší teplotu a zvlhčovat vzduch, třeba mokrými prostěradly. Suchý vzduch totiž dráždí ke kašli,“ doporučuje MUDr. Mucha.

Slizniční syndrom

Další důvodem přetrvávajících potíží, především  obtěžujícího kašle, je tzv. sinobronchiální (slizniční) syndrom. „To znamená, že probíhá současně zánět v průduškách a ve vedlejších nosních dutinách. Může k němu dojít například tak, že hlen z nosu steče do dýchacích cest,“ uvádí lékař.

Kromě častého odkašlávání a kašle nemocného trápí ještě bolesti hlavy, ucpaný nos a bolest na prsou. „Tuto diagnózu určuje lékař. Nejspíš předepíše antibiotické kapky do nosu a nemocní si pomohou tím, že si budou speciální konvičkou proplachovat dutiny,“ doporučuje praktické lékař Cyril Mucha.

Astmatici pozor

Infekcemi a dlouhým kašlem jsou ohroženi především lidí s CHOPN a astmatem. „Právě těm doporučujeme očkování proti chřipce a pneumokokům,“ uvádí doc. Milan Sova, přednosta plicního oddělení FN Brno a dodává: „Pokud kašlete měsíc, zároveň máte teploty a jste slabí, radil bych nechat si vyšetřit plíce.“ Na lékaře byste se měli obrátit i v případě, že vykašláváte zabarvený hlen nebo trpíte dušností. Je totiž potřeba vyloučit jiná onemocnění jako je astma, CHOPN nebo rakovina plic.

Víte, že…

… podávání antibiotik na virové infekce nepomůže? Většina infekcí horních cest dýchacích je způsobena viry. A antibiotika zabírají pouze na bakteriální infekce.

 

Video
Video se připravuje ...

Co to znamená, když dítě „štěká“ Videohub

Fotogalerie
8 fotografií