Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Drastická opatření proti šíření covidu-19: Studie ukázala, která z nich byla nejúčinnější

Autor: ula, ČTK, swp - 
29. ledna 2024
05:00

Čtyři roky po vypuknutí pandemie covidu-19 se odborníci i laická veřejnost dohadují, zda některá opatření, která zaváděla většina zemí na světě, byla nutná. Jak ukázala nová studie expertů na epidemiologii z Austrálie a Nového Zélandu, nejúčinějším způsobem, jak zpomalit šíření infekce, bylo výrazné omezení pohybu. Připomeňte si, jak vláda omezovala pohyb v Česku.

Než se objevila první vakcína proti viru, vlády jednotlivých zemí spoléhaly zejména na řadu opatření, mezi které patřilo zprvu omezení setkávání lidí, následně vlády přistoupily k uzavírání hranic a také omezení pohybu obyvatel.

Studie zdůraznila, jak obtížná může být kontrola infekce v úzce propojených komunitách. Vědci použili reálná data zaměřená na šíření SARS-COV-2 během pandemie s cílem lépe porozumět tomu, jak se taková nemoc šíří z člověka na člověka ve vysoce propojeném globálním prostředí.

Výzkumný tým použil populační model založený na údajích o pohybu lidí z 340 měst v Číně, který věrně kopíruje nárůst případů nákazy, a poskytuje tak cenné informace o šíření covidu-19.

Drobná omezení pohybu nestačila

Výsledky studie pak ukázaly, že nejvýraznějším faktorem, které umocňovalo šíření infekce, byla doba cestování mezi městy. Ta se vypočítávala pomocí maximální povolené rychlosti pro konkrétní silnici a vzdáleností mezi silničními sítěmi, těsně následovaná počtem lidí pohybujících se mezi městy.

Další zjištění ukázala, že drobná omezení pohybu nestačí, aby se šíření viru mezi městy snížilo. Pokud se pohyb mezi městy razantně omezil, razantně se zpomalilo i šíření viru.

Důležitá zjištění pro další pandemie

„Tato práce ukazuje, jak obtížně se kontroluje šíření  infekce v úzce propojených komunitách,“ uvedl jeden z autorů studie, Joel Miller. „Menší omezení cestování bohužel nejsou účinná: patogen si rychle najde alternativní cesty mezi komunitami.“ dodal Miller.

Autoři dále zdůraznili, že všechny tyto poznaky nabízí pochopení toho, jak se infekční nemoci šíří v dnešním globalizovaném světě a mohou pomoci při rozhodování o postupech v případě, že nastane podobná situace, jako při pandemii covidu-19.

„Tyto poznatky jsou zásadní pro vývoj účinných strategií pro řízení a zmírnění dopadu pandemií v celosvětovém měřítku,“ uzavírají autoři.

Omezení pohybu v Česku v roce 2020

K různým omezením pohybu přistupovala během pandemie i česká vláda. Kromě vyhlášení nouzového stavu, který se několikrát prodlužoval, 14. října 2020 se omezilo shromažďování venku i uvnitř na nejvýše šest osob a o týden později vláda nařídila omezení pohybu a kontaktu s lidmi s výjimkou cest do práce či na nákupy. Povolené byly cesty do přírody nebo pobyt na chatách a chalupách.

Platil také téměř úplný zákaz vycházení mezi 23:00 a 04:59. Od 28. října začal platit zákaz nočního vycházení mezi 21:00 a 05:00. Výjimkou byly mimo jiné cesty do zaměstnání, výkon povolání, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku, ale také venčení psů ve vzdálenosti do 500 metrů od bydliště.

Problémové uvolnění opatření před Vánoci 2020

O uvolnění řady opatření rozhodla vláda počátkem prosince, což později mnoho odborníků kritizovalo jako populistický krok před Vánoci. A také se ukázalo, že rozvolnění bylo předčasné. Již koncem prosince se začala vracet řada opatření, například od 27. prosince začal platit zákaz vycházení v době od 21:00 do 05:00. Většina obchodů musela znovu zavřít. Prodávat od tohoto dne bylo možné v obchodech pouze základní potřeby.

Pak ale začaly případy nákaz dramaticky růst a Česko se ocitlo v žebříčku zemí s nejvyšším počtem nemocných a také bohužel s vysokým počtem úmrtí. Vláda proto sáhla k nejrazantnějšímu opatření.

Omezení pohybu mezi okresy v roce 2021

Od 1. března 2021 začal mimo jiné platit zákaz opouštět území okresu nebo hlavního města Prahy, na jehož území má dotyčný trvalý pobyt nebo bydliště, bez zásadního důvodu, jakým je například cesta do zaměstnání či k lékaři. Na dodržování opatření dohlížely tisíce policistů, vojáků či celníků.

Vláda také asi na polovinu zredukovala výjimky pro maloobchod a služby. Otevřené zůstaly potraviny, lékárny, drogerie, optiky nebo květinářství. Ze služeb mohly fungovat čerpací stanice, výdejny zboží objednaných z e-shopů, myčky aut bez obsluhy nebo servisy telefonů a počítačů. Vláda dále ponechala výjimku trafikám, prodejnám krmiv a zahrádkářských potřeb, obchodům s domácími potřebami. Fungovat směly také odtahy a taxi služby.

To vše ale pomohlo k výraznému zmírnění šíření nákazy a opatření se začala v dubnu 2021 uvolňovat.

Video  Válek: Proč už nebude covid mezi infekčními chorobami  - ČTK
Video se připravuje ...

gejza22 ( 30. ledna 2024 19:47 )

Tak ty jsi ten největší bl.b...doufám že už minimálně 5x očkovaný

verka1 ( 30. ledna 2024 18:46 )

Byla pandemie a nebyla vakcína, normální člověk to pochopil, s bl.b.cem se nelze domluvit!!

Celebrity-chachacha ( 29. ledna 2024 21:47 )

Byla to jen cvičná na další totalitu.

Jan Novák ( 29. ledna 2024 15:50 )

Byla tady Babišem zavedená covidova totalita. Všichni pamatujeme. Totalita neměla obdoby a počet mrtvých na počet obyvatel také ne. Ale stačilo zesměšnit víru a koupit si dvě Jezulátka jako fetiš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa