Přírodní koupaliště v Motole patří k těm nejoblíbenějším v hlavním městě. A není divu. Míst, kde si můžete zaplavat v kvalitní přírodní vodě a u toho pozorovat kachny a labutě, jak se schovávají v rákosí, v Praze moc není. Je to také jedno z posledních koupališť, kde je k dispozici nudapláž. Bohužel na zázemí tohoto retro místa je už hodně znát zub času, a tak se pražský magistrát, který je vlastníkem motolského koupaliště, rozhodl, že nechá vypracovat projekt rekonstrukce.

Projekt ale vzbudil nesouhlas u některých obyvatel páté městské části. Bojí se, že zanikne současný genius loci a také, že se po rekonstrukci rapidně zvedne například vstupné. „Má dojít k dvojnásobnému navýšení budov oproti současnému stavu, vybetonování části koupaliště, vzniknout tam má nóbl restaurace, wellness a sauna. Lidé ale nechtějí platit drahé vstupné, které z takové investice bude vyplývat. Koupaliště má už teď celopražský význam. Jde o poslední rozmarné léto v Praze,“ uvedla zástupkyně Sousedského spolku Homolka – Motol Šárka Malá.

Upravený projekt

Loni v létě ale jak magistrát, tak spolek Homolka – Motol, který nespokojené občany sdružuje, zasedl ke stolu, a byly domluveny určité úpravy. Výsledek před pár dny prezentovala radní pro životní prostředí Jana Komrsková (Piráti).

„Kolegové z odboru životního prostředí se v průběhu měsíců opakovaně setkávali s lidmi ze spolku Homolka - Motol a výsledkem je upravený projekt, který doznal maxima možných změn. S náměstkem pro místní rozvoj Petrem Hlaváčkem (STAN) jsme předložili kompromisní nabídku: jsme ochotni projekt zdržet pouze do té míry, aby nebylo nutné hodit do koše současné stavební povolení. Přepracování projektu a nové povolování by zabralo několik let.

Podle Komrskové se významně podařilo zlepšit přístupnost celého areálu, s čímž jde ruku v ruce i bezpečnější přístupová cesta pro pěší návštěvníky a ty, kteří jdou od zastávky MHD. „Přístupová cesta je vzdušnější, významně zelenější. Přibyly stromy a popínavá zeleň na zídce u vchodu do areálu,“ popsala radní.

Neakceptovatelný scénář

Co ale nebylo možné upravit, je velikost hlavní budovy. „Od začátku říkáme, že cílem hlavního města je, když již do lokality investuje mnoho milionů korun, areál koupaliště fungující celoročně. Záměrně nechceme pouze sezónní provoz od června do konce září. Víme, že jednopodlažní budova pro potřeby celoročního provozu nestačí a Praha by měla velké problémy sehnat provozovatele, kterému by to ekonomicky dávalo smysl,“ vysvětlila Komrsková

„Jako radní hlavního města musíme reprezentovat zájmy všech Pražanů, a nikoliv pouze některých obyvatel. Koupaliště Motol je také ve spádové oblasti Prahy 6 a Prahy 13 a i její obyvatelé chtějí navštěvovat koupaliště s pravděpodobně nejkvalitnější a nejčistší vodou v Praze. Další zdržování postupu v projektu může znamenat zavření koupaliště kvůli nevyhovujícímu zázemí. A to je opravdu scénář, který pro mě osobně je neakceptovatelný,“ uzavřela.

Fotogalerie
29 fotografií