Přírodní koupaliště v Motole patří k těm nejoblíbenějším v hlavním městě. A není divu. Míst, kde si můžete zaplavat v kvalitní přírodní vodě a u toho pozorovat kachny a labutě, jak se schovávají v rákosí, v Praze moc není. Je to také jedno z posledních koupališť, kde je k dispozici nudapláž. Bohužel na zázemí tohoto retro místa je už hodně znát zub času, a tak se pražský magistrát, který je vlastníkem motolského koupaliště, rozhodl, že nechá vypracovat projekt rekonstrukce.

Nové zázemí, ale zeleň zůstane

Magistrát měl na projektanty hned několik požadavků, mezi nimi i stržení současných budov, vnitřních komunikací a nevyužitých prvků, které „představují pro oblast ekologickou zátěž“. Naopak by měl vzniknout jeden multifunkční objekt, kde bude zázemí, ale i další možnosti využití, tak aby se dal využít nejen v létě, ale prakticky celoročně. Zároveň podle požadavků magistrátu musí být zachována současná vzrostlá zeleň, která by měla být propojena například s herními prvky.

„Kultivací zeleně, vhodnějším umístěním budovy a úpravou cest dosáhneme zvětšení rekreační travnaté plochy. Vzrostlá zeleň bude pouze upravena a nadále bude tvořit příjemný stín. Celý areál získá na atraktivitě, nové herní a funkční prvky a promyšlené provozní schema zajistí dostatečné vyžití i klid všem skupinám příchozích. Zvláště je pamatováno na rodiny s dětmi, pro něž zde bude „suché hřiště“ s pískovištěm, skluzavkou a podobnými prvky a dále „mokré hřiště“ s vodními prvky, které využije přírodního přítoku vody do rybníka,“ vysvětluje mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Protest místních

Jenže části místních se projekt nepozdává, podle nich jde o „betonovou obludu“, kterou nikdo nechce. „Má dojít k dvojnásobnému navýšení budov oproti současnému stavu, vybetonování části koupaliště, vzniknout tam má nóbl restaurace, wellness a sauna. Lidé ale nechtějí platit drahé vstupné, které z takové investice bude vyplývat. Koupaliště má už teď celopražský význam. Jde o poslední rozmarné léto v Praze,“ uvedla zástupkyně Sousedského spolku Homolka – Motol Šárka Malá.

Podle náměstkyně pro životní prostředí Jany Komrskové (Piráti) však nic není definitivní a magistrát je nakloněn diskuzi. „V současné době tu probíhá vývoj a může se odehrát ještě cokoliv. Projekt se může úplně změnit. Jana Komrsková už se dříve vyjádřila, že zástupci spolku budou přizvání k jednání a na 27. července chystáme přímo na koupališti schůzku všech zúčastněných,“ sdělil poradce Komrskové Vratislav Filípek s tím, že na 27. července je přímo na koupališti naplánované sousedské setkání, kterého se zúčastní jak zástupci magistrátu, tak zmiňovaného spolku Homolka – Motol. A přijít může samozřejmě i široká veřejnost, která se chce o projektu dozvědět víc.

NIMBY

Je nutné také podotknout, že ne všichni obyvatelé Prahy 5 jsou proti rekonstrukci, podle diskuzí na sociálních sítích se dá říct, že ji spíš většina vítá. Někteří dokonce postup spolku kritizují jako klasicky příklad NIMBY (not in my back yard / ne na mém dvorku), tedy chování jednotlivce nebo skupiny, která kritizuje prospěšnou stavbu pro širokou veřejnost, která ale může (dočasně) snížit komfort jejich bydlení.  

Video
Video se připravuje ...

Nejkrásnější česká přírodní koupaliště Videohub

Fotogalerie
22 fotografií