Podle provozního manažera koupaliště Petynka ve Střešovicích Petra Šimánka byla letos návštěvnost v červnu o něco nižší než loni. „Naopak červenec nám začal s vysokými teplotami a zde máme vyšší návštěvnost," uvedl. Podobně se vyjádřil ředitel areálu Pražačka v Praze 3 Václav Bartásek. „Červenec se díky vedrům neskutečně rozjel a věřím tomu, že od června do září budeme mít celkovou návštěvnost kolem 45 tisíc, což je nadprůměr," řekl. Loni podle něj byla celková návštěvnost asi 40 tisíc lidí.

Podle ředitele Plaveckého stadionu Podolí Jana Bezděka začala letos sezona o něco dříve než loni, ale návštěvnost je zatím o něco málo nižší. Doufá nicméně, že finálně bude za letní sezonu minimálně stejná jako v loňském roce. „Samozřejmě musíme počítat i s tím, že klesla návštěvnost i tím, že jsme byli nuceni promítnout vyšší náklady do vstupného," dodal.

Dražší ceny

Podolský bazén musel podle Bezděka z důvodu zdražení plynu, elektrické energie a vody letos zdražit asi o 17 procent, dospělí nyní zaplatí za celodenní vstup 280 korun. „Za prvních pět měsíců letošního roku jsme zaplatili za plyn o pět milionů korun více než v loňském roce a za vodné a stočné jsme uhradili o 1,5 milionu více," uvedl ředitel s tím, že služby zdražili i dodavatelé.

Vstupné z obdobných důvodů asi o 20 procent zdražili i na Petynce, kde vyjde celodenní vstup pro dospělého na 220 korun. „Vyšší zdražení jsme směřovali na vstupné dospělých (produktivních lidí), seniorské a dětské vstupné jsme zdražili méně," vysvětlil Šimánek. Zdražení se nevyhnulo ani například koupaliště v Ládví, kde podle loňských informací lidé zaplatili za celodenní vstup 180 korun, zatímco letos je to podle webových stránek 220 korun.

Stejné ceny jako loni naopak ponechali na Pražačce, kterou provozuje přes svou příspěvkovou organizaci Praha 3. „Nechali jsme ceny, jaké byly, protože jsme chtěli přilákat co nejvíce lidí. Zdražení případně necháme až na příští sezonu," uvedl Bartásek.

Čistota je půl zdraví

Voda v pražských přírodních koupalištích je podle dosavadních měření pražské hygienické stanice dobrá, nanejvýš je zakalená, ale bez zdravotních rizik. Výjimkou je biotopové koupaliště na Lhotce, kde je od konce června koupání zakázáno z důvodu výskytu onemocnění cerkáriová dermatitida, které se projevuje vyrážkou. Je způsobeno larvami ptačích motolic, které přenáší vodní plži. Ty v posledních dnech odstraňují potápěči.

Video
Video se připravuje ...

Nejkrásnější česká přírodní koupaliště Videohub

Fotogalerie
12 fotografií