Provoz tramvají v úseku Klamovka – Sídliště Řepy bude obousměrně přerušen od soboty 15. července od zhruba 4:30. Provoz bude opět obnoven v pátek 11. srpna od prvního ranního výjezdu. Během této výluky budou například vyměněny opotřebené kolejnice, opraveny některé přechody, vyčištěna podloží trati nebo přebroušeny kolejnice.  

Dále bude během dvou víkendů, 15. – 16. července a 29. – 30. července, přerušen provoz v úseku Anděl – Sídliště Řepy z důvodu údržby kolejnic, které vedou přes křižovatku Plzeňské a Radlické ulice.

Namísto tramvajových linek bude zajištěna náhradní autobusová doprava X9 a X98. Dále bude linka 123 prodloužena do trasy Na Knížecí – Šmukýřka. V pracovní dny bude navíc od 6:30 do 9:00 zavedena linka X180 na trase Za Slánskou silnící – Nemocnice Motol (pouze v uvedeném směru).

„I když se to nezdá, je to už 13 let, co jsme zrekonstruovali tramvajovou trať na radiále od Klamovky po obratiště Sídliště Řepy a v celém úseku jsme se zbavili velkoplošných panelů. Vzhledem k frekvenci provozu a poloměru oblouků v úseku Klamovka – Kavalírka je 13 let odpovídající doba životnosti kolejnic,“ uvádí k plánovaným opravám Miroslav Penc, vedoucí jednotky Dopravní cesta Tramvaje.

„Ve špičce v tomto úseku projede za hodinu v průměru 37,5 tramvajových souprav v každém směru. Proto musíme na trati provést nezbytné opravy. Práce koncentrujeme do jediné výluky o délce necelých pěti týdnů po čtyřech letech od předchozí dlouhodobé uzavírky. Věřím, že kdo pamatuje každoroční prázdninové výměny panelů před rekonstrukcí této radiály, tuto změnu ocenil. Pozitivní zprávou je, že úpravy na vjezdu do smyčky Kotlářka pomůžou ke zvýšení plynulosti a rychlosti jízdy tramvají v tomto úseku,“ dodává Penc.

Dočasné změny v tramvajové i autobusové dopravě v souvislosti s pracemi v Plzeňské a Radlické ulici jsou uvedeny na stránkách dopravních podniku: https://www.dpp.cz/vyluka/andel-sidliste-repy

Další plánované výluky

V následujících týdnech Pražany čekají i další výluky hromadné dopravy.

Od soboty 15. do neděle 16. července a v sobotu 29. července bude přerušen provoz na lince C v úseku Hlavní nádraží – Vltavská.

V sobotu 15. a v neděli 16. července bude přerušen provoz tramvají v úseku Červený Vrch – Divoká Šárka vždy od 8:05 do 19:00. V pondělí 17. července pak od 9:00 do 18:00. Tyto výluky se zopakují i o týden později, tedy ve dnech 22., 23., a 24. července.

V sobotu 22. července bude od 7:30 do 18:00 přerušen provoz tramvají v úseku Balabenka – U Balabenky.

Od pondělí 31. července (od 0:00) do pátku 25. srpna (do 24 h) bude přerušen provoz tramvají v úseku Strossmayerovo náměstí – Výstaviště.

Od pátku 11. do neděle 20. srpna bude přerušen provoz tramvají v úseku Karlovo náměstí – I. P. Pavlova.

Od pondělí 21. srpna do neděle 3. září nebudou jezdit tramvaje v úseku Vypich – Bílá Hora. V tomto termínu bude zároveň přerušen provoz v úseku Nádraží Libeň – Starý Hloubětín.

Od pátku 1. září do neděle 17. září nepojedou tramvaje v úseku Moráň – Albertov.