Celkově opravy potrvají od soboty 1. července do neděle 17. září. „Za tu dobu vyměníme celkem šest kolejových konstrukcí a více než 3,1 kilometrů kolejnic. Do toho jsou vsazeny akce v metru, výměna pražců na trase C, modernizace zabezpečovacího zařízení na trase A, další etapy rekonstrukce stropní desky nad vestibulem stanice Florenc a samozřejmě novostavby, zejména výstavba nové tramvajové tratě Divoká Šárka – Dědina a trolejbusové tratě z Nádraží Veleslavín na letiště,“ popisuje, co v létě čeká pražské MHD, Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch.

„O letních prázdninách, kdy je výrazně nižší poptávka po MHD i provoz automobilů na komunikacích, se snažíme provádět opravy, které by měly násobně horší dopad na dopravu v Praze, pokud bychom je realizovali během školního roku,“ odůvodňuje Šurovský načasování oprav.

„Patří sem např. práce na Vítězném náměstí, oprava tratí v Plzeňské ulici nebo na náměstí I. P. Pavlova na přejezdu přes magistrálu. Snažíme se k tomu využít i červencové státní svátky, kdy bude většina Pražanů na dovolené, proto v tomto termínu budeme realizovat současně několik akcí v metru i v tramvajové síti,“ dodává.

Co čeká metro?

Výluky metra jsou pro cestující tradičně nejvíce nepříjemné. Níže se můžete podívat, kdy se vyplatí vyrazit o něco dříve.

Metro C: Muzeum (C) – Pražského povstání

Kdy? Od soboty 1. července do neděle 9. července.

Náhradní doprava: autobusová linka na trase Pražského povstání – Hlavní nádraží.

Metro A: Želivského – Depo Hostivař

Kdy? Od středy 5. července do neděle 9. července.

Náhradní doprava:

  • Prodloužení autobusové linky č. 125 ze Skalky na Strašnickou.
  • Tramvajová linka na trase Olšanské hřbitovy – Zahradní Město/Depo Hostivař.

Metro C: Stanice Florenc (C)

Kdy? Od soboty 15. července do neděli 16. července + v sobotu 29. července.

Náhradní doprava: tramvajová linka na trase Hlavní nádraží (Opletalova ulice) – Vltavská – Výstaviště.

A co tramvajová doprava?

Rekonstrukce se dotknou tramvajových tratí hned na několika místech. Ve dvou etapách bude omezen provoz tramvají kolem Vítězného náměstí, konkrétně v úseku Vítězné náměstí – Divoká Šárka (1. července – 7. července) a Prašný most – Vítězné náměstí (8. července – 14. července).

Mezi 15. červencem a 10. srpnem nebudou jezdit tramvaje v úseku Klamovka – Sídliště Řepy.

Od pátku 11. srpna do neděle 30. srpna budou probíhat opravy tramvajové tratě v Ječné ulici a v okolí I. P. Pavlova. Tramvaje nebudou jezdit v úseku Karlovo náměstí – I. P. Pavlova.

Další omezení se dotkne úseku Vypich – Bílá Hora. Tramvaje zde nebudou jezdit od pondělí 21. srpna do neděle 3. září.

Opravy budou probíhat i v září. V úseku Moráň – Albertov nebudou jezdit tramvaje od pátku 1. září do neděle 17. září.

Další omezení tramvajové dopravy proběhnou v souvislosti se stavebními pracemi dalších subjektů. Na úseku Strossmayerovo náměstí – Výstaviště bude přerušen provoz od pondělí 31. července do pátku 25. srpna. Doufejme poslední omezení se dotkne úseku Nádraží Libeň – Starý Hloubětín, kde bude přerušen provoz od pondělí 21. srpna do neděle 3. září.

Kompletní informace o letních výlukách najdete na stránkách DPP.

Fotogalerie
15 fotografií