Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Prahu moří tropická vedra: 6 tipů, jak je přežít. Kam se zašít, abyste se neroztavili?

/
  • Vyhlídka ze střechy Národního zemědělského muzea, červen 2020
    22. června 2023 ● 05:00

    Tropické teploty dorazily do Prahy. Užijeme si je minimálně do konce tohoto týdne, ta pravá rozpálená Praha nás však teprve čeká přes prázdninové měsíce. Bohužel ne všichni mohou letní počasí trávit v chládku u vody. Existuje však celá řada vychytávek, jak si vedra v hlavním městě zpříjemnit. Jak poznat klimatizovanou tramvaj nebo najít nejbližší pítka?

  • 1.

    MHD

    Klimatizovaná tramvaj
    Autor: DPP

    Cestovat v tropických teplotách po Praze MHD je často poměrně vyčerpávající. Samozřejmě se nabízí varianta nasednout do klimatizovaného auta nebo taxíku, ne každý však tuhle možnost má. V čím dál tím větší míře se i v Praze objevují klimatizované tramvaje. Jenomže jak je na dálku poznat?

     

    Trik je jednoduchý, pokud má tramvaj žlutý „čumák“, je klimatizovaná, piktogramy se znakem klimatizace jsou umístěné i u vstupních dveří. „V souladu se schválenými standardy kvality PID by měla být klimatizace zapnuta při venkovních teplotách od 22 °C výše,“ tvrdí dopravní podnik. Snesitelně bývá v létě také v metru, kde ve většině stanic profukuje svěží vzduch. 

  • 2.

    Pítka a mlžítka

    Pítko v ulici Na Příkopě v Praze 1.
    Autor: TSK Praha

    Při letních vedrech je nezbytné doplňovat tekutiny. Pokud si nechcete kupovat během dne už pátou plastovou lahev s vodou, můžete využít pítka. Rozpálené ulice zase krásně zchladí mlžítka, která v poslední době v ulicích hlavní město instaluje ve velkém. Pokud nemáte polohu těchto letních vychytávek přímo v hlavě, nevadí. Stačí zadat do aplikace Mapy.cz heslo „pítka Praha“ a hned vám jednotlivá místa vyskočí. Ocení to jistě i rodiče s dětmi, které se často u pítek a mlžítek jaksepatří vydovadějí.

  • 3.

    Brouzdaliště a vodní prvky pro děti

    Obyvatelé Prahy 8 navrhují také fontány a vodní prvky ve veřejném prostoru
    Autor: MČ Praha 8

    Zabavit děti v rozpáleném městě je kolikrát opravdu oříšek. Ne vždy je čas nebo prostor vyrazit přímo na koupaliště. V tomto případě mohou posloužit parky, náměstí nebo i dětská hřiště, kde jsou instalovány vodní prvky. Podobu mohou mít různou, od proudů vody tryskající z chodníku přes různé potůčky a malé vodopády až po menší brouzdaliště.

    Mezi ty nejoblíbenější patří nedávno otevřený park Maxe van der Stoela, Butky park, Cetrální park na Pankráci, Malešický park nebo fontána na Čechově náměstí. Dětské brouzdaliště s celou řadou atrakcí nabízí například i Žluté lázně, ty jsou ale na rozdíl od fontánek v parcích placené.

  • 4.

    Zahrady a parky

    Přírodní park Košíře-Motol
    Autor: Blesk.cz - Jan Dařílek

    Nejlepší přírodní klimatizace? Jednoznačně jsou to stromy. Praha má veliké štěstí, že se může chlubit celou řadou parků a zahrad. Pokud se však nechcete mačkat s půlkou Prahy na Letné nebo ve Stromovce, existuje naštěstí celá řada dalších míst, kde se před žhavým sluncem schovat.

    Od centra jen pár stanic tramvají (ideálně klimatizovanou) se nachází přírodní park Košíře-Motol. Kromě usedlosti Cibulka, která v současné době prochází rekonstrukcí, zde můžete vyšplhat na kopec Vidoule nebo navštívit romantickou Kalvárii. Dokonce se tu nachází i jedno z nejstarších golfových hřišť v České republice. Tak co takhle zkusit pár jamek? 

    Dalšími zelenými oázami může být také Prokopské údolí, přírodní rezervace Chuchelský háj, Divoká Šárka nebo park Vinoř. Pokud byste rádi procházku s výraznějším cílem, můžete třeba na kole vyrazit údolím Únětického potoka, ve kterém lze obdivovat pozůstatky mlýnů. Cesta vás zavede až do Únětic k pivovaru, kde si kromě místního vyhlášeného piva můžete dát i něco dobrého na zub.

  • 5.

    Kavárny se stinnou zahrádkou

    Kavárna Čekárna
    Autor: Kavárna Čekárna

    Čím dál tím víc firem nabízí práci z domova. Co v letním horku vyměnit domácí kancelář za práci na čerstvém vzduchu? V Praze existuje celá řada kaváren, které mají kouzelné zahrádky plné zeleně, kde je i potřebný klid na práci. A to i v samotném centru. Takovým zjevením je například Styl a Interiér ve Vodičkově ulici. Podobně kouzelný je Alchymista na Letné, skrytý poklad pak najdete ve vnitrobloku mezi Opatovickou a Lazarskou, kde je Super Tramp Coffee.

  • 6.

    Osvěžení po práci

    Pražané si i v dalším týdnu užijí letní počasí.
    Autor: Blesk:David Malik

    Po celodenním sezení v kanceláři jste ulepení a nejradši byste vlezli do mrazáku? Skočte si k večeru někam k vodě. Jestli po celodenních schůzkách nemáte náladu na lidi a představa narvaného Podolí vám spíš zvedá tlak, využijte Vltavu. Koupat se dá přímo v Praze, třeba na Štvanici, v Braníku, případně v Černošicích.

    Video
    Video se připravuje ...

    Nejkrásnější česká přírodní koupaliště Videohub

    Fotogalerie
    62 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy