O víkendu 27. – 28. května se v Praze otevře hned 14 vinic. I když si víno a vinařství obecně spíše spojujeme s Moravou, i v Praze má víno opravdu dlouhou historii. Vinice začal zakládat už Karel IV. a to opravdu ve velkém. Rozprostíraly se mnohdy až 20 kilometrů za městskými hradbami. Odrůdy tehdy nechal český král dovézt především z Francie a započal tak vinařskou tradici v hlavním městě. Velký úpadek pak nastal po bitvě na Bílé hoře a vše dokonala třicetiletá válka. Poslední zbytky vinic pak zlikvidovalo rozšiřování města. Po 2. sv. válce se v Praze nenacházely prakticky žádné vinice.

Průlom nastal v 90. letech minulého století především zásluhou nových majitelů. Pozemky byly rekultivovány a osazeny novou révou. Zásluhou města i soukromníků roste dnes réva v Praze na zhruba dvaceti hektarech půdy. Vedle Svatováclavské vinice v areálu Pražského hradu a Vyšehradu, kde jsou dokonce hned tři malé vinohrady, nabízí hlavní město i takové perly jako je vinohradská Grébovka s téměř prvorepublikovou atmosférou, na území Troje pak dokonale zvelebená Salabka shlížející na pražskou zoo a do prudkého svahu nově zakousnuté Zilvarovy vinice na území bývalé Popelářky, jedné z mála usedlostí, které byla navrácena původní funkce.

Jindy nepřístupná místa

„Mohli jsme letos slavit už sedmý ročník, bohužel dva roky covidu nám to znemožnily. Jsem ale velmi rád, že se akci podařilo udržet a každým rokem ji nadále rozvíjíme,“ řekl na tiskové konferenci k zahájení akce Jiří Skalický ředitel odboru památkové péče pražského magistrátu.

Zahájení proběhlo na vinici na pražském Albertově. „Jedná se o jednu z nejmladších pražských vinic. I když podle nařízení Evropské unie již nelze zakládat vinice na místech, kde historicky nebyly, vinice Albertov se to naštěstí netýká. Je zde vysazeno 850 hlav, s největším podílem Ryzlinku rýnského, kterému sekunduje tradiční Rulandské modré. Vinice je veřejnosti přístupná pouze jednou ročně právě v rámci akce Pražské vinice. Pro návštěvníky je to jedinečná příležitost, jak ochutnat vína z naší produkce, která jsou běžně nedostupná, a my naopak získáme od návštěvníků zpětnou vazbu na naše výrobky,“ říká Veronika Ježková, zástupkyně vinice Albertov.

Vinice budou o posledním květnovém víkendu zpřístupněny od 10 do 17 hodin, a to zdarma nebo za symbolické vstupné, na prohlídku Svatováclavské vinice a Salabky se však můžete vydat pouze v neděli. V rámci programu se mohou návštěvníci trěšit na komentované prohlídky, na kterých se dozvědí zajímavosti z hstorie jednotlivých vinic a samozřejmě bude k dispozici i ochutnávka z místní produkce. 

Video
Video se připravuje ...

K dani z tichého vína hovoří prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Jiří Nováček

Fotogalerie
52 fotografií