Program na Mariánském náměstí bude probíhat v sobotu 27. května od 10:00 do 11:30. Akce bude zaměřena na menší děti i mládež, které se interaktivní a hravou formou dozvědí zajímavé informace o naší komunistické minulosti.

Organizátoři provedou mladé účastníky po místech spjatých s komunistickou minulostí. Během komentované procházky budou děti plnit zábavné úkoly. Akce bude pojata povídací a zábavnou formou, žádné „biflování“ letopočtů. Otázky a úkoly budou rozděleny do dvou kategorií podle věku tak, aby je děti mohly splnit. Pro všechny účastníky jsou připraveny ceny a odměny, trochu větší odměny pak dostanou ti nejúspěšnější. Hra samotná zabere přibližně tři čtvrtě hodiny.

Účastníky organizátoři zavedou například k paláci Kinských na Staroměstském náměstí, kde v únoru 1948 vznikla slavná fotografie Klementa Gottwalda s Vladimírem Clementisem, který byl později z fotografie vyretušován. Dalším místem je Pražská křižovatka – bývalý kostel sv. Anny, na jehož záchraně se podílel Václav Havel. Dále bude na programu například Stavovské (dříve Tylovo) divadlo, kde Miloš Forman natočil řadu scén pro slavný film Amadeus.

„Projekt se jmenuje Po stopách totalitní minulosti a je to právě o tom chodit po stopách historie tam, kde se stala. Ne jenom ve školní učebně, takhle to má daleko větší dosah. Tady v centru Prahy na Starém městě to je přímo otevřená učebnice sama,“ uvedl autor projektu a zakladatel iniciativy Bez komunistů.cz Petr Marek.

V rámci herního dopoledne bude připomenuto i stoleté výročí založení Československého rozhlasu, který byl několikrát ve středu historického dění v zásadních okamžicích naší historie.

Akce proběhne za každého počasí a není třeba se dopředu registrovat. Na Mariánském náměstí bude stanoviště s doplňkovým programem, které se bude věnovat později příchozím.

Jdu s hlavou vztyčenou

Sobotní hry odstartují měsíční připomínkovou kampaň s názvem Jdu s hlavou vztyčenou. Název nebyl vybrán náhodou. Jedná se o slova, která napsala Milada Horáková pár hodin před tím, než byla popravena komunisty poté, co byla odsouzena k trestu smrti v rámci vykonstruovaného politického procesu.

Už po 11. proběhne pieta na „Dětském hřbitově“ v Ďáblicích, kde jsou pochovány děti, které zemřely v kriminálech, kde byly vězněny jejich matky, ale i na hranicích při pokusu o útěk společně s jejich rodinami.

Během připomínkového měsíce budou také promítány filmy dokumentaristky a režisérky Kristýny Vlachové. Dále budou probíhat vycházky s dětmi nebo projekce ve školách. Symbolem připomínek je pamětní stužka s kouskem lana, která připomíná Miladu Horákovou.

Pamětní stužka s kouskem lana připomínající Miladu Horákovou
Autor: Anastazie Podhůrská

Měsíční kampaň vyvrcholí 27. června, tedy v den, kdy si připomínáme výročí smrti Milady Horákové, a zároveň se jedná o den památky obětí komunistického režimu. V tento den dopoledne se bude konat pamětní shromáždění u památníku na Újezdě. Večer pak proběhne světelná pieta se svíčkami u pomníku ve Sněmovní ulici.

„Cílem měsíční kampaně je vzdělávat mladé generace o tom, že komunistický režim byl nesvobodný, jak stojí i v zákoně z roku 1993. Je to i takové varování do budoucna,“ dodává k projektu jeho autor Petr Marek.